Клаус и Нечас одбили позив на уручење Нобелове награде ЕУ

Чешки предсједник Вацлав Клаус и премијер Петр Нечас одбили су позив да 10. децембра присуствују свечаној додјели Нобелове награде за мир, која је ове године припала Европској унији, саопштио је данас министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг. Клаус и Нечас су одбили позив, док би га Шварценберг прихватио, али га није добио, преноси лист „Днес” […]

субота, децембар 1, 2012 / 21:35

Чешки предсједник Вацлав Клаус и премијер Петр Нечас одбили су позив да 10. децембра присуствују свечаној додјели Нобелове награде за мир, која је ове године припала Европској унији, саопштио је данас министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг.

Клаус и Нечас су одбили позив, док би га Шварценберг прихватио, али га није добио, преноси лист „Днес” у електронском издању.

„Вацлав Клаус неће присуствовати додјели”, рекао је кратко портпарол предсједника Радим Охват, док је Шварценберг казао да је одлуку да Чешка бојкотује додјелу Нобелове награде ЕУ донио лично предсједник.

Позив је одбио и премијер Петр Нечас и то из истих разлога као и његов шведски колега Фредерик Рајфелт.

„Предсједник владе се извињава што неће присуствовати уручењу награде због непланираних пословних обавеза”, рекао је Нечасов портпарол Михал Шустер.

Шеф чешке дипломатије Карел Шварценберг би, међутим, отишао у Осло, али позивницу за церемонију није добио.

Додела Нобелове награде за мир Европској унији изазвала је многе полемике и критике, међу првима ону Вацлава Клауса, познатог еврореалисте.

„Нобелова награда за мир имала је смисла док се додјељивала једном човјеку, појединцу, конкретној особи за његов јединствени допринос. Дати је институцији, у овом случају бирократској институцији, је празно одликовање. Није ми јасно ко ће се уопште усудити да је преузме”, рекао је Клаус после вести о додели награде и додао да је то „трагична грешка”, као и да је најпре помислио да је у питању шала или некаква „новинарска патка”.

Да неће присуствовати церемонији уручења до сада су објавили шефови држава или влада шест чланица ЕУ заједно с Чешком, коју ће представљати амбасадорка Јана Хинкова.

Међу њима су и Велика Британија и Шведска, подсјећа чешка штампа.

Присутни ће највјероватније бити представници 18 земаља, међу којима, Француске, Њемачке, Италије, Пољске и Шпаније, објавио је Нобелов институт.

Награду ће 10. децембра, на свечаној церемонији, преузети три највиша представника ЕУ – предсједник Херман ван Ромпеј, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и предсједник Европског парламента Мартин Шулц.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *