Кјуриосити са Марса послао прву панорамску слику у боји

Роботско возило „Кјуриосити” америчке свемирске агенције НАСА вечерас је са Марса послало прву панорамску колор фотографију кратера Гејл, у који се та сонда спустила. Од слијетања на Марс у недељу увече, сонда је на Земљу послала неколико фотографија, али до сада црно-бијелих и слабије резолуције, и један видео снимак слабијег квалитета који приказује последњих неколико […]

петак, август 10, 2012 / 08:12

Роботско возило „Кјуриосити” америчке свемирске агенције НАСА вечерас је са Марса послало прву панорамску колор фотографију кратера Гејл, у који се та сонда спустила.

Од слијетања на Марс у недељу увече, сонда је на Земљу послала неколико фотографија, али до сада црно-бијелих и слабије резолуције, и један видео снимак слабијег квалитета који приказује последњих неколико минута саме операције спуштања робота.

Робот је тек недавно подигао свој централни стуб, на којем се налази квалитетнија 34-милиметарска камера која ће научницима НАСА-е омогућити бољи поглед на околину, пренијела је агенција Асошиејтед прес.

На сајту НАСА-е објављено је да је панорамска мозаик-фотографија сачињена од 130 слика, од којих свака има резолуцију 144 са 144 пиксела, а изабрани поједини дијелови панорамске фотографије, који имају резолуцију 1.200 са 1.200 пиксела, биће на земљу послати касније.

Наводи се да су фотографије приликом израде додатно освјетљене, пошто на Марс стиже свега половина сунчеве свjетлости од оне коју добија планета Земља, а слике су по марсовском времену направљене касно поподне.

„Кјуриосити” наредне двије године на Марсу има мисију да слика околину, прикупља и анализира узорке тла, како би се установило да ли су у кратеру Гејл некада постојали услови за развој микроскопских организама.

Роботско возило са шест точкова је величине малог аутомобила и тешко 900 килограма. Мисија робота „Кјуриосити” кошта око 2,5 милијарде долара и најскупља је мисија истраживања Марса до сада.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *