Китаровић: Посебно ми је мрзак израз регија

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић сматра да не треба посвећивати превише пажње „такозваној регији“ и оцјењује да је бивши предсједник Иво Јосиповић водио југоносталгичарску политику. Китаровић замјера Јосиповићу "нападну приврженост Београду" и тврди да се у његовом мандату "ишло пјевати и плесати у Београд". Она тврди да је нападно истицана приврженост Београду као метафори југоносталгије, а […]

четвртак, јул 9, 2015 / 10:45

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић сматра да не треба посвећивати превише пажње „такозваној регији“ и оцјењује да је бивши предсједник Иво Јосиповић водио југоносталгичарску политику.

Китаровић замјера Јосиповићу "нападну приврженост Београду" и тврди да се у његовом мандату "ишло пјевати и плесати у Београд".

Она тврди да је нападно истицана приврженост Београду као метафори југоносталгије, а да је слична ствар и са Црном Гором.

У интервјуу "Слободној Далмацији" под насловом "Не водим политику регије" Китаровићева истиче да Хрватска "не смије себе закључати у југоисточно сусједство".

Китаровићева истиче да јој је израз "регија" посебно мрзак и пита да ли та "регија" гура Хрватску "у неки простор којем се покушава дати какво-такво име да би се он сматрао политичком јединицом" .

Она наводи да сваки разговор и сусрет са представницима сусједних држава мора бити усмјерен према рјешавању отворених питања, је, иначе, они немају никаквог смисла.

Китаровићева сматра да треба рјешити гранична питања, а ако се о њима не жели разговарати – онда треба размислити о међународном суду.

Према њеној оцјени, отворена си и даље иста питања која се тичу несталих, границе и архива.

Грабар-Китаровић оцјењује да је раст хрватског БДП-а од свега 0,5 одсто, и то тек на крају мандата владе – прескроман.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Ови Хрвати су једна тешко болесна и извјештачена нација. Никога не могу да поднесу, па чак ни себе, на крају. Јадни они!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *