Кипар: Спасаваћемо се фондом солидарности

Кипарски парламент одобрио је вечерас „национални фонд солидарности“ ради ублажавања банкарске кризе.Овај фонд омогућиће повлачење државних средстава за ванредно издавање обвезница, јавио је Би-Би-Си. Посланици су, такође, увели контролу капитала како би спријечили масовно повлачење готовине из банака. Ово су први у низу закона чији је циљ прикупљање 5,8 милијарди евра, колико је Кипру потребно […]

петак, март 22, 2013 / 22:29

Кипарски парламент одобрио је вечерас „национални фонд солидарности“ ради ублажавања банкарске кризе.Овај фонд омогућиће повлачење државних средстава за ванредно издавање обвезница, јавио је Би-Би-Си.

Посланици су, такође, увели контролу капитала како би спријечили масовно повлачење готовине из банака.

Ово су први у низу закона чији је циљ прикупљање 5,8 милијарди евра, колико је Кипру потребно да добије помоћ од 10 милијарди евра од ЕУ и Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Посланици још нису одлучили да ли ће увести порез на банкарске депозите.

Нови план који кипарски лидери покушавају да саставе да би добили помоћ ЕУ за спасавање од финансијског колапса државе, предвиђа 15 одсто пореза на улоге у банкама веће од 100.000 евра, објавила је у петак увече државна телевизија.

Скупштина Кипра је без и једног гласа „за”, у уторак одбацила први план домаћег доприноса смањењу јавног дефицита, увођењем једнократног пореза од 6,7 до 9,9 одсто на све улоге у банкама – и домаћих и страних грађана и предузећа.

По повратку из Русије гдје није добио помоћ ни после два дана интензивних преговора, кипарски министар финансија Михалис Сарис је потврдио да је неизбјежно прибјегавање порезу на улоге, иако ће то вјероватно довести до одласка страног капитала с Кипра.

Прије вечерашњег гласања, ЕУ, Њемачка и водећи банкари апеловали су на посланике да хитно усвоје реформе.

Европска централна банка дала је Кипру рок до понедјељка, 25. марта, да нађе рјешење или ће престати да финансира кипарске банке.

Банке на острву затворене су од понедјељка, а многе компаније и услужне фирме примају само готовину.

Испред зграде парламента данас су одржани протести.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *