Кипар од продаје држављанстава приходовао 4 милијарде

Руски милијардери и олигарси, те украјинска елита оптужена за корупцију су међу стотинама људи који су стекли држављанство Европске уније по контраверзном правилу о “златној визи” за Кипар, објавио је “Гардиан”

уторак, септембар 19, 2017 / 17:40

Влада Кипра је од 2013. године прикупила више од четири милијарде евра, дајући држављанство супербогатима, и право да живе и раде у Европи у замјену за кеш и инвестиције.

Само у прошлој години је на основу ове схеме више од 400 особа добило држављанство.

На листи у коју је “Гардиан” имао увид су познати пословни људи и појединци са значајним политичким утицајем.

Међу њима су и бивши чланови руске Думе, оснивач највеће украјинске банке и коцкарски милијардер.

Ту су и особе повезане са сиријским предсједником Башаром Ал Асадом. Европски политичари са сумњом прате овај тренд, а неки упозоравају да у потпуности подрива концепт држављанства.

Очекује се и расправа у Европском парламенту о томе. Према законима Кипра услов за добијање држављанства су најмање два милиона евра у некретнинама или 2,5 милона евра вриједности компаније или државних обвезница.

Нема никаквих захтјева у погледу познавања језика или пребивалишта, осим што је потребно да једном у седам година онај који добије држављанство посјети Кипар.

На листи је милијардер и колекционар умјетнина Дмитри Риболовлев. “Сасвим случајно” његов приватни авион је укрстио пут са авионом Доналда Трампа, тада предсједничког кандидата, али су обојица негирали сусрет.

Још 2005. године он је од Трампа купио вилу на Флориди за 95 милиона долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *