Кипар: Од данас раде банке, може се подићи само 300 евра

Банке на Кипру, затворене скоро двије недеље због кризе ликвидности, отвориће се у петак у подне, а грађани ће моћи да подигну највише 300 евра дневно. Званичник Министарства финансија изјавио је да ће банке радити скраћено, од 12 до 18 сати. Државна новинска агенција јавила је да ће грађани моћи да подигну по до 300 […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:21

Банке на Кипру, затворене скоро двије недеље због кризе ликвидности, отвориће се у петак у подне, а грађани ће моћи да подигну највише 300 евра дневно.

Званичник Министарства финансија изјавио је да ће банке радити скраћено, од 12 до 18 сати.

Државна новинска агенција јавила је да ће грађани моћи да подигну по до 300 евра у готовини сваког дана.

Све банке на Кипру затворене су 16. марта у страху да предузећа и грађани не повуку улоге док се не припреми план реконсктрукције дуга банака за око 16 милијарди евра, од чега је међународна помоћ 10 милијарди.

У склопу споразума с међународним кредиторима, постигнутог 25. марта у Бриселу, Кипар се, поред осталог, обавезао да смањи предимензионирани банкарски сектор и да уведе порез на депозите веће од 100.000 евра.

Кипарска централна банка увела је низ ограничења за пословање банака да би спријечила одлив капитала када се поново отворе банке.

Плаћање кредитним и дебиним картицама у иностранству биће ограничено на 5.000 евра дневно.

Комитенти кипарских банака неће моћи да инкасирају чекове у готовом, али ће моћи да их депонују на своје рачуне.

Путници који одлазе са острва неће моћи да изнесу више од 3.000 евра у готовини, јавили су кипарски медији.

Рестрикције ће бити примјењиве на све рачуне, исплате и вирмане у свим валутама, са изузећем дипломатских представништава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *