Кинези преузимају 14 одсто Росњефта

Фирма ЦЕФЦ из Кине преузеће удио од 14 одсто у руској државној нафтној компанији „Росњефт“ за 7,5 милијарди евра, што је показатељ све веће сарадње Кине и Русије у енергетском сектору.

субота, септембар 9, 2017 / 18:14

Швајцарска компанија за трговину сировинама „Гленкор“ саопштила је да је са катарском државном компанијом Катар инвестмент ауторити договорила заједничку продају удјела од 14,16 одсто у „Росњефту“ компанији ЦЕФЦ (China Energy Company Limited).

Споразум, који је подложан измјенама у финалним преговорима, услиједио је девет мјесеци пошто су „Гленкор“ и Катар инвестмент ауторити купили 19,5 одсто компаније „Росњефт“, која ће остати у већинском власништву и под контролом руске државе.

Директор „Росњефта“ Игор Сечин, близак сарадник предсједника Русије Владимира Путина, рекао је за руску државну телевизију да је споразум Гленкора и Катар инвестмент ауторити подстакнут обостраном жељом двије компаније да ублаже тешке отплате дуга.

Сечин је казао да ће „Гленкор“ и Катар инвестмент ауторити задржати удио у „Росњефту“ који су у децембру 2016. године купили сопственим новцем, а да ће компанији Катар инвестмент ауторити продати дио који су купили на основу кредита.

„Гленкор“ је саопштио да ће убудуће посједовати око 0,5 одсто власништва у Росњефту, док ће Катар инвестмент ауторити имати 4,7 одсто.

Русија је претходних година развила сарадњу у области нафте и гаса с Кином, највећим свјетским потрошачем енергије.

Руска државна компанија „Гаспром“ склопила је споразум с Кином 2014. године, да јој доставља гас путем новог гасовода „Снага Сибира“, који је још у изградњи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *