Кинези грабе аустралијске некретнине

Због балона на тржишту некретнина у Кини, многи кинески инвеститори некретнине купују у иностранству, а једна од омиљених дестинација је Аустралија. Цијене аустралијских некретнина мало су се охладиле прошлог мјесеца, али је тржиште још врело. Међународни монетарни фонд (ММФ) каже да је једно од најскупљих у свијету. Један од разлога за некретнински „балон“ на аустралијском […]

недеља, јун 29, 2014 / 12:02

Због балона на тржишту некретнина у Кини, многи кинески инвеститори некретнине купују у иностранству, а једна од омиљених дестинација је Аустралија.

Цијене аустралијских некретнина мало су се охладиле прошлог мјесеца, али је тржиште још врело. Међународни монетарни фонд (ММФ) каже да је једно од најскупљих у свијету.

Један од разлога за некретнински „балон“ на аустралијском тржишту је прилив новца из Азије. Видимо купце који континуирано долазе на наше аукције и тјерају локалне купце да плате мало више или осигурају некретнину далеко изнад вриједности коју виде локални купци, каже аукционар Вил Хампсон.

То је подстакло дебату у Аустралији о азијским инвестицијама. Људи се питају ко, заправо, купује, становници Аустралије или шпекуланти из других држава.

Аустралијски закон налаже да нерезиденти или носиоци привремених виза могу купити само празно земљиште или потпуно нову кућу. Не могу куповати коришћене некретнине. Али, одстоји перцепција да многи људи заобилазе закон, каже Вејн Хеј из Бризбејна.

Петер Хуанг је из јужне Кине, али сада Брисбане зове домом. Инвеститор је у некретнине и агент специјализован за продају кућа кинеским инвеститорима.

Млади странци који студирају у Аустралији купе некретнину, вјероватно новцем родитеља, каже Петер Хуанг. Могу заобићи закон уколико прошире некретнину у двије године. Каже да Аустралијанци не би требали бити забринути у вези с порастом кинеских инвестиција Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *