Кинески произвођач нафте увећао добит 20 пута

Највећи кинески произвођач нафте, ПетроЧајна, саопштио је да је повећање цијена нафте помогло расту нето профита у првом полугодишту 2017. за више од 2.000 одсто

петак, август 25, 2017 / 18:05

То је акционарима донијело берићетну дивиденду у готовини.

Нето добит компаније достигла је од јануара до јуна 12,67 милијарди јуана (1,9 милијарди долара) у односу на само 531 милион јуана у истом периоду прошле године, навела је та фирма у саопштењу објављеном на берзи у Хонг Конгу, преноси агенција АФП.

То је пораст од 2.290 одсто у поређењу са профитом из првих шест мјесеци 2016, који је био најнижи полугодишњи резултат од 2000. године од када компанија јавно представља пословне показатеље, за шта се кривица у великој мјери приписује слабим међународним цијенама нафте у то вријеме.

„Понуда и тражња на глобалном тржишту нафте прогресивно се креће у правцу уравнотежења“, наводи се у саопштењу ПетроЧајне.

Компанија је навела да ће акционарима бити исплаћен износ који је еквивалентан профиту из првог полугодишта „узимајући генерално у обзир добре основе развоја, финансијске услове и новчане токове, (и) побољшање приноса за акционаре“.

ПетроЧајна је 86 одсто у власништву матичне државне компаније Чајна Нешенел Петролеум Корпорејшен која није листирана на берзи.

Инвеститори су поздравили добре вијести из ПетроЧајне, а акције компаније су у Хонг Конгу скочиле за више од четири одсто, а у Шангају за више од једног процента.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *