Кинески предсједник: Прво, па у Москву

Везе између Русије и Кине су изузетно важан фактор глобалне политике, оцијенио предсједник Русије Владимир Путин који се у Москви састао са кинеским предсједником Си Ђинпингом. Руски предсједник Владимир Путин приредио је у Москви дочек за кинеског предсједника Си Ђинпинга, коме је то прво путовање у иностранство после избора на ту функцију, чиме је потврђена […]

петак, март 22, 2013 / 15:44

Везе између Русије и Кине су изузетно важан фактор глобалне политике, оцијенио предсједник Русије Владимир Путин који се у Москви састао са кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Руски предсједник Владимир Путин приредио је у Москви дочек за кинеског предсједника Си Ђинпинга, коме је то прво путовање у иностранство после избора на ту функцију, чиме је потврђена блискост односа између Москве и Пекинга.

Путин је током састанка оцијенио да ће посјета подстакнути билатералне односе и додао да су везе између Русије и Кине изузетно важан фактор глобалне политике.

Си Ђинпинг је изјавио да је главни циљеви његове посјете унапређење односа, развој свеобухватне сарадње и стратешког партнерства и оцијенио да су односи Кине и Русије на највишем нивоу икада.

Предсједник Кине је одлучио да слиједи традицију по којој лидери двије земље иду у Москву, односно Пекинг, одмах по преузимању функције.

Разговори двије делегације у Кремљу ће бити усмјерени на нафту и гас, пошто Кина жели да осигура снабдијевања за неометано функционисање привреде.

Кина се за енергенте окреће Русији да би смањила зависност од снабдијевање морем, а Русија је заинтересована за кинеско тржиште енергената.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *