Кинески бродови у водама код спорних острва

Једанаест кинеских патролних бродова упловило је у воде око острва у Источном кинеском мору које је купио Јапан, а на која и Кина полаже право. „Око 16.30 (7.30 по средњеевропском времену), 10 патролних бродова примјећено је у пограничним водама око острва Јотсури”, казао је портпарол јапанске обалске страже и додао да је 11. брод нешто […]

уторак, септембар 18, 2012 / 12:19

Једанаест кинеских патролних бродова упловило је у воде око острва у Источном кинеском мору које је купио Јапан, а на која и Кина полаже право.

„Око 16.30 (7.30 по средњеевропском времену), 10 патролних бродова примјећено је у пограничним водама око острва Јотсури”, казао је портпарол јапанске обалске страже и додао да је 11. брод нешто касније упловио у исту зону.

Пекинг је у петак послао шест сличних бродова око острва који Јапан зове Сенкаку, а Кина Дијаоју.

Кина је нешто раније саопштила да задржава право да предузме „додатне мјере” против Јапана због спорних острва.

Кина помно прати ситуацију у Источном кинеском мору. „Задржавамо право да (предузмемо) додатне мјере”, казао је кинески министар одбране Лијанг Гванглије на конференцији за новинаре са својим америчким колегом Леоном Панетом.

„Упркос томе, још се надамо да ћемо до рјешења доћи мирним средствима и путем преговора”, додао је.

Лијанг је поновио да Пекинг има суверенитет над острвима од времена династије Минг и приписао је Токију одговорност за пораст напетости у односима двије земље.

Панета, који је синоћ допутовао у кинеску пријестоницу, позвао је на уздржаност, што је претходно учинио и приликом посјете Токију.

Бројне антијапанске демонстрације одржане су прошлог викенда у неколико градова у Кини због спорног архипелага. Хиљаде Кинеза и данас настављају протесте широм земље и траже враћање острва Кини.

На том архипелагу има нафте и гаса, а налази се у близини важних поморских путева којима нафта иде са Блиског истока за Јапан. На седам ненасељених острва право полаже и Тајван.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *