Кина се боји краха, незапамћене мјере на берзи

Шангајски индекс порастао је 2,41 одсто након што су кинеске власти покренуле мјере заштите од краха берзе који би угрозио цјелокупан кинески финансијски систем. Кинеска влада и берзански регулатори покренули су током викенда низ ванредних мјера да би спријечили колапс берзе који би представљао велику пријетњу по другу по величини свјетску привреду, пише лист Глоуб […]

понедељак, јул 6, 2015 / 17:14

Шангајски индекс порастао је 2,41 одсто након што су кинеске власти покренуле мјере заштите од краха берзе који би угрозио цјелокупан кинески финансијски систем.

Кинеска влада и берзански регулатори покренули су током викенда низ ванредних мјера да би спријечили колапс берзе који би представљао велику пријетњу по другу по величини свјетску привреду, пише лист Глоуб енд мејл.

До прошлог мјесеца, берзе у Кини биле су међу најуспјешнијим у свијету, а шангајски индекс скочио је спектакуларних 150 одсто у 12 мјесеци закључно са 12. јуном. Индекс је, међутим, током три недеље закључно са протеклом, пао 30 одсто, што је подстакло владу у Пекингу да интервенише и спречи претње по другу по величини светску привреду.

Влада је јуче саопштила да ће обезбиједити средства кроз државну агенцију за финансирање хартија од вриједности у циљу заштите стабилности тржишта обвезница.

Кинеска Регулаторна комисија за хартије од вриједности (ЦСРЦ) поручила је да "у скорије вријеме" неће бити иницијалних јавних понуда, као и да је излазак 28 компанија на берзу одложен. ЦСРЦ је такође поручила да ће јој кинеска централна банка пружити ињекцију ликвидности у циљу стабилизације берзе.

"Оваква врста спашавања берзе није досад забиљежена, чак ни када је тржиште пало током финансијске кризе из 2008", рекао је за Франс прес аналитичар компаније Џешанг секјуритиз Џанг Јабинг.

Бројни стручњаци су, међутим, упозорили да би нове турбуленције на тржишту покренуле низ реакција на финансијском тржишту, укључујући губитак повјерења у хартије и повећање лоших кредитних пласмана у банкарском сектору.

Дионице на кинеским берзама удвостручиле су вриједност у последњих 12 мјесеци и поред хлађења економије и слабљења зараде компанија.

Водеће кинеске брокерске куће су током викенда, након потеза власти, обећале да ће удруженим снагама купити 120 милијарди јуана (24 милијарде долара) вриједне акције у циљу смиривања тржишта и да их неће продавати док је шангајски индекс испод 4.500 поена. 0 КОМЕНТАРА

  1. Stmoglav rast BDP Kine je zasnovan na prodaju cijelom svijetu šarenih laži i flaš robe njihove jeftine radne snage koja radi za plati 150 evra 12 sati dnevno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *