Кина позвала САД да прекине са сајбер шпијунирањем

Кина је данас позвала САД да престану с бескрупулозним сајбер шпијунирањем и додала да је мjесец дана проучавања извjештаја о „ружном лицу” америчке шпијунаже произвело закључак да је Кина главна мета тих настојања. Овај позив у виду извјештаја владине агенције објављен је у седмици када су амерички тужиоци подигли оптужнице против пет припадника кинеске војске […]

уторак, мај 27, 2014 / 13:15

Кина је данас позвала САД да престану с бескрупулозним сајбер шпијунирањем и додала да је мjесец дана проучавања извjештаја о „ружном лицу” америчке шпијунаже произвело закључак да је Кина главна мета тих настојања.

Овај позив у виду извјештаја владине агенције објављен је у седмици када су амерички тужиоци подигли оптужнице против пет припадника кинеске војске због хаковања компјутера америчких компанија са циљем да се краду трговинске тајне.

Документ кинеског Истраживачког центра за интернетски медиј, који данас цитира новинска агенције Синхуа, позива се на извјештаје бившег припадника Америчке безбједносне агенције Едварда Сноудена. У њему се такође наводи да је потоња истрага кинеских власти „потврдила да постоје шпијунске активности које су усмјерене против Кине”.

„САД, као суперсила, користе предности своје политичке, економске, војне и технолошке хегемоније да би бескрупулозно надгледале друге земље, укључујући своје савезнике”, наводи се у документу Истраживачког центра који носи јучерашњи датум.

Додаје се: „Шпијунске активности САД далеко су превазишле законско образложење ‘борбе против тероризма’ и откриле ружно лице руковођења сопственим интересом уз потпуно одбацивање моралног интегритета”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *