Кина поручила Јапану: Не толеришемо повреду суверенитета

Кина неће толерисати било какву повреду свог суверенитета, поручио је данас замјеник кинеског министра спољних послова јапанском колеги, на састанку организованом у покушају да се ублаже тензије настале између двије земље поводом територијалног спора. „Кина неће толерисати било какве унилатералне акције Јапана које нарушавају кинески територијални суверенитет”, рекао је замјеник кинеског министра Џанг Џиђун колеги […]

уторак, септембар 25, 2012 / 10:50

Кина неће толерисати било какву повреду свог суверенитета, поручио је данас замјеник кинеског министра спољних послова јапанском колеги, на састанку организованом у покушају да се ублаже тензије настале између двије земље поводом територијалног спора.

„Кина неће толерисати било какве унилатералне акције Јапана које нарушавају кинески територијални суверенитет”, рекао је замјеник кинеског министра Џанг Џиђун колеги Ћикау Каваију, објављено је на сајту кинеског министарства спољних послова, пренио је Ројтерс.

„Јапан мора да одагна илузије, добро размисли и предузме конкретне акције како би исправио своје грешке, враћајући се консензусу и разумјевању постигнутом између лидера наших двају земаља”, поручио је Џанг.

Осврнувши се на одлуку јапанске владе да од приватног власника откупи архипелаг у Источном кинеском мору, који се у Јапану назива Сенкаку а у Кини Ђаоју и на који право полажу обе земље, Џанг је тај потез окарактерисао као „грубо гажење историјских чињеница и међународног права”.

Одлука јапанске владе о куповини спорних острва, донијета раније овог мјесеца, утицала је на погоршање кинеско-јапанских односа и изазвала антијапанске протесте широм Кине, подсјећа британска агенција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *