Кина не одустаје од наталитетне политике

Кинеске власти неће одустати од принципа „једна породица – једно дијете“, којом регулишу питање наталитета, али експерти упозоравају да та концепција може имати тешке посљедице за кинеску економију. Кина најављује да ће чак ојачати контролу у сфери наталитета, јер и уз постојећа ограничења представља најгушће насељену земљу на свијету. Крајем 70-их година прошлог вијека дефицит […]

среда, март 13, 2013 / 10:03

Кинеске власти неће одустати од принципа „једна породица – једно дијете“, којом регулишу питање наталитета, али експерти упозоравају да та концепција може имати тешке посљедице за кинеску економију.

Кина најављује да ће чак ојачати контролу у сфери наталитета, јер и уз постојећа ограничења представља најгушће насељену земљу на свијету.

Крајем 70-их година прошлог вијека дефицит ресурса подстакао је тадашњег лидера Денга Сјаопонга да уведе забрану рађања другог дјетета у кинеским породицама.

Прираштај становништва био је толики да је постало немогуће да породице имају дјеце колико желе.

Али, данас многи посматрачи истичу да програм "једна породица – једно дијете" доноси више штете него користи. Као прво, у земљи се биљежи полни дисбаланс. Кинескиње више воле да рађају дјечаке, а не девојчице.

Као друго, старијих има више него младих. Узимајући у обзир то да у Кину пензију не добијају све категорије становника, млади морају да их издржавају. Што је више у земљи старих, то је веће економско оптерећење радно способног становништва.

Ту је и проблем – погоршање квалитета људског капитала. Једно дијете је "мали цар" над којим се сви "тресу" у породици.

Дјеца одрастају окружена пажњом мама, тата и бака…. размажена и неспособна да дочекају изазове које им упућује савремено сурово друштво.

Ипак, наводе медији, нека попуштања у погледу контроле наталитета у посљедње вријеме ипак постоје. На примјер, друго дијете је дозвољено ако су и оба родитеља била једина дјеца у породици.

Неки кинески парови свјесно крше норму пошто могу да плате казну предвиђену од 6.000 долара.

Истовремено, у Кини постоје категорије грађана за које правило "једна породица – једно дијете" не важи. У првом реду то су националне мањине.

Занимљиву иницијативу дао је ексцентрични кинески милионер Чен Киангпиао. Према његовом мишљењу, систем "једна породица –једно дијете" не треба да важи за грађане који су завршили факултет.

Такође, он сматра да они који имају средње образовање треба да буду лишени права да имају потомство?!

Тешко да и сам Чен рачуна да ће његов приједлог власти узети у разматрање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *