Кина може да одржи стопу раста од осам одсто још 20 година

Кина може да одржи годишњу стопу раста од осам одсто у наредних 20 година, оцијенио је бивши челник Свјетске банке Џастин Јуфу Лин. Лин је рекао да то нису превише оптимистичне процјене, с обзиром на то да кинеска економија може много да профитира из својих до сада неискоришћених потенцијала. „Ако капитализује то што је касно […]

субота, март 2, 2013 / 23:04

Кина може да одржи годишњу стопу раста од осам одсто у наредних 20 година, оцијенио је бивши челник Свјетске банке Џастин Јуфу Лин.

Лин је рекао да то нису превише оптимистичне процјене, с обзиром на то да кинеска економија може много да профитира из својих до сада неискоришћених потенцијала.

„Ако капитализује то што је касно кренула у развој, Кина би могла да бележи стопу раста од осам одсто и у наредних 20 година”, рекао је Лин, професор на Универзитету у Пекингу, у говору о економским изгледима и изазовима пред Кином.

Лин је навео да стабилне државне финасије, велики број веома исплативих инвестиција, висок ниво банкарских депозита и девизних резерви доприносе краткорочном економском расту Кине.

Међутим, Лин је указао да се Кина и даље суочава са многим изазовима као што су велике разлике између урбаних и сеоских средина, разлике у приходима становништва, проблем односа према заштити животне средине у односу на ресурсе, спољнотрговински дисбаланс, образовање, технологија.

„Одговор на питање да ли Кина може да задржи стопу раста лежи у томе може ли се суочити са овим изазовима”, рекао је Лин.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *