Кина купује израелско месо из епрувете

Кина је потписала споразум у вредности од 300 милиона долара за куповину меса из лабораторије у Израелу.

уторак, септембар 19, 2017 / 18:24

То би могао да се покаже као уносан за произвођаче веганске хране у најнасељенијој земљи свијета.

Лабораторијско месо познато и као култивисано или био месо се прави у лабораторији уз коришћење животињских ћелија због чега се неки вегани противе таквом концепту, али су организације за људска права и очување околине поздравиле такво достигнуће, наводи британски Индипендент.

Кина тренутно увози месо за 10 милијарди фунти годишње како би помогла исхрану становништва чији број премашује 1,4 милијарди.

Кинеска влада је зацртала план да смањи конзумацију меса за 50 процената. Та земља настоји да усвоји технологије које ће допринијети смањењу загађења партнерством с израелским компанијама високе технологије, јављају израелски медији.

Међу осам компанија у свијету које праве месо од животињских ћелија у лабораторијама, три су из Израела – „Супермесо“ (SuperMeat), „Будуће технологије меса“ (Future Meat Technologies) и „Месо и будућност“ (Meat and Future), објавио је магазин Кварц.

Споразум са Кином потенцијално би могао да отвори азијску економију за израелске компаније.

„То је колосална тржишна могућност“, изјавио је Брус Фридрих из Института Добра храна који подржава и лобира за алтернтиве месу.

Он каже да кинески званичници могу да усмјере милијарде долара у ту технологију. Очекује се такође да тај потез поздраве борци за очување околине као корак ка смањењу гасова стаклене баште.

Прошле недеље је кинески државни дневник „Кина наука и технологија“ објавио чланак на кинеском језику у коме се истиче да је месо из лабораторије безбједно и да представља прихватљив начин исхране.

„Имате два идентична производа од којих се за један мора заклати стока да би се добио. Други је потпуно исти и јефтинији, нема емисије гасова стаклене баште, нема клања животиње. Који бисте изабрали?“, наводи се у чланку који преноси израелски лист Тајмс оф Израел.

Генерални директор Кинеског националног центра за стратегију климатских промјена и међународне сарадњу Ли Џинфенг рекао је да се уз такве промјене начина живота може очекивати трансформација производње меса и смањење емисије карбона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *