Кина критикује ракетни план САД

Aмерички планови о јачању ракетне одбране као одговор на провокације из Сјеверне Кореје угрожавају глобалну и регионалну равнотежу и зато Кина позива Вашингтон да дјелује разборито, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи.  "То антиракетно питање директно угрожава глобалну и регионалну равнотежу и стабилност и такође утиче на заједничке стратешке интересе земаља", рекао […]

понедељак, март 18, 2013 / 16:21

Aмерички планови о јачању ракетне одбране као одговор на провокације из Сјеверне Кореје угрожавају глобалну и регионалну равнотежу и зато Кина позива Вашингтон да дјелује разборито, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи.

 "То антиракетно питање директно угрожава глобалну и регионалну равнотежу и стабилност и такође утиче на заједничке стратешке интересе земаља", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи на редовној дневној конференцији за штампу.

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел је у петак објавио планове за јачање америчке ракетне одбране као одговор на "неодговорне и непромишљене провокације" Сјеверне Кореје која је запријетила превентивним нуклеарним ударом на Сједињене Америчке Државе.

Хонг је рекао да Кина верује да напори за јачање безбједности и рјешавање проблема нуклеарне експанзије најбоље могу бити остварени дипломатским путем, пренео је Ројтерс.

"Акције, као што су јачање антиракетне одбране, повећаће антагонизам и неће бити од користу у изналажењу решења за тај проблем", рекао је Хонг и додао да се "Кина нада да ће дотична земља деловати на бази мира и стабилности, да ће усвојити разуман приступ и деловати разборито".

Пентагон је саопштио да су САД информисале Кину, суседа Северне Кореје и њеног најближег савезника, о својој одлуци да повећају број антиракетних пресретача као одговор на растуће претње које стижу из Северне Кореје, али је одбио да окарактерише реакцију Пекинга.

Заменик америчког секретара за одбрану Ештон Картер обећао да ће САД снабдети Јужну Кореју свим војним ресурсима у оквиру америчког "нуклеарног кишобрана", у време јачања затегнутости са Северном Корејом, пренела је агенција Франс прес.

Картер се налази у Сеулу у оквиру турнеје током које ће посетити четири америчка савезника и партнера у Азији, укључујући Јапан, Филипине и Индонезију.

Поједини парламентарци у Сеулу су предложили да је време да Јужна Кореја развије сопствени нуклеарни одбрамбени систем, а не да се ослања на амерички ракетни штит.

Саопштење из кинеског министарства спољних послова дошло је неколико дана пред посету америчког подсекретара обавештајне службе за тероризам и финансије Дејвида Коена Кини ради разговора о спровођењу економских санкција према Северној Кореји.

Кина је узнемирена ранијим америчким плановима за размештање система ракетне одбране, као и продајом таквих система Тајвану и Јапану, сматрајући их делом америчких напора за "окружавање" и "сузбијање" Кине, упркос настојању Вашингтона да смири та страховања Пекинга.

Кина је на те америчке планове одговорила развојем сопственог антиракетног система, обавивши последње успешно тестирање у јануару.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *