Кина и званично добила новог предсједника

Кинески парламент изабрао је данас Си Ђинпинга за предсједника Републике, чиме је формално довршена транзиција власти и избор новог кинеског руководства који су започети у новембру прошле године. „Објављујем да је друг Си Ђинпинг изабран за предсједника Народне Републике Кине”, изјавио је Лиу Јуншан, високи званичник Комунистичке партије који је предсједавао сједницом скупштине коју је […]

четвртак, март 14, 2013 / 10:24

Кинески парламент изабрао је данас Си Ђинпинга за предсједника Републике, чиме је формално довршена транзиција власти и избор новог кинеског руководства који су започети у новембру прошле године.

„Објављујем да је друг Си Ђинпинг изабран за предсједника Народне Републике Кине”, изјавио је Лиу Јуншан, високи званичник Комунистичке партије који је предсједавао сједницом скупштине коју је телевизија директно преносила.

Си Ђинпинг (59), који је наслиједио Ху Ђинтаоа, изабран је на 18. конгресу Комунистичке партије у новембру за лидера партије, а тиме и будућег предсједника који ће у наредних 10 година водити земљу.

За разлику од свог претходника, Си је одмах по избору за генералног секретара партије преузео и предсједавање над моћном Централном војном комисијом, органом који командује кинеском војском.

Прва земља коју ће Си као предсједник посјетити до краја овог мјесеца биће Русија, након чега ће услиједити турнеја по Африци.

Си Ђинпинг је први лидер рођен после доласка на власт режима Мао Цедуга 1949.

За потпредсједника Кине данас је проглашен је Ли Јуанчао, који важи за реформатора.

Ли (62) је члан Политбироа Комунистичке партије који руководи земљом, али не и њеног Сталног комитета, врховног органа власти. Потпредсједник у Кини има углавном симболичну улогу, али и важну дипломатску функцију.

Лијев главни ривал био је Лиу Јуншан, конзервативац који последњих 10 година руководи органима задуженим за пропаганду и идеологију. Лиу је на петом мјесту у кинеској владајућој хијерархији.

Имајући у виду да је престар да наслиједи Си Ђинпинга, експерти процјењују да је функција потпредсједника за њега нека врста утјехе, пошто у новембру није успио да се сврста међу седам највиших званичника Кине.

На функцију премијера, уместо Ван Ђиабаоа, у петак ће званично доћи Ли Кећијанг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *