Кина: Далај лама подстиче самоспаљивање Тибетанаца

Кина је оптужила тибетанског духовног вођу у егзилу, далај ламу, да је одговоран за подстицање таласа самоспаљивања међу Тибетанцима на протестима против кинеске власти. У извјештају кинеске владе, објављеном данас, стоји да су полицијске истраге показале да су такви инциденти "манипулисани и подстицани" на највишем нивоу од 79-годишњег духовног вође и његових присталица, пренио је […]

среда, април 15, 2015 / 10:13

Кина је оптужила тибетанског духовног вођу у егзилу, далај ламу, да је одговоран за подстицање таласа самоспаљивања међу Тибетанцима на протестима против кинеске власти.

У извјештају кинеске владе, објављеном данас, стоји да су полицијске истраге показале да су такви инциденти "манипулисани и подстицани" на највишем нивоу од 79-годишњег духовног вође и његових присталица, пренио је АП.

Међународна кампања за Тибет је саопштила да су се 113 мушкараца и 24 жена спалили од марта 2011, а најновији инцидент догодио се прошле седмице у тибетанском дијелу провинције Сечуан.

У извјештају се наводи да се стратегија подстицања Тибетанаца на самоспаљивање појавила након што се самопроглашена тибетанска влада у егзилу изнова обавезала на ненасилни начин протеста 2011.

Далај лама је окарактерисао ове смрти као тужне и неефикасне у промјени кинеске политике, али је позвао Пекинг да пажљивије истражи разлоге који стоје иза њих, навела је америчка агенција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *