Кина ће прикупити узорке са Марса до 2030.

Кина планира да прикупи узорке са површине Марса до 2030. године, објавили су државни медији. Мисија ће имати три степена – даљинско испитивање, лагано слијетање и истраживање и повратак после аутоматског испитивања, навела је агенција Синхуа изјаву шефа пројекта Оујанга Зијуана. Он је на предавању које је организовало Кинеско астронаутичко друштво говорио и о напретку […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 08:13

Кина планира да прикупи узорке са површине Марса до 2030. године, објавили су државни медији.

Мисија ће имати три степена – даљинско испитивање, лагано слијетање и истраживање и повратак после аутоматског испитивања, навела је агенција Синхуа изјаву шефа пројекта Оујанга Зијуана.

Он је на предавању које је организовало Кинеско астронаутичко друштво говорио и о напретку пројекта по којем ће кинеска лунарна сонда Чанг’е 3, како се очекује, слетјети на Мјесец у другој половини 2013.

Према његовим ријечима, пројекат може да помогне у изградњи телекомуникационе мреже која би могла да буде коришћена у будућим истраживањима Марса, као и да ће узорци узети са Мјесеца бити враћени на земљу, пренео је АФП.

Ако се планови за следећу годину остваре, то ће бити прво слетање једне кинеске летјелице на површину Мјесеца и прекретница у развоју свемирских истраживања те земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *