Ким Ки-дук освојио Златног лава

Као што се и очекивало, филм „Пиета” јужнокорејског аутора Ким Ким-дука освојио је „Златног лава” на 69. Филмском фестивалу у Венецији. „Пиета" је веома насилна прича о зеленашу и мистериозној жени која тврди да му је мајка. Редитељ је на конференцији за новинаре изјавио да су му као инспирација послужиле чувена Микеланђелова скуплтура „Пиета” – […]

недеља, септембар 9, 2012 / 00:56

Као што се и очекивало, филм „Пиета” јужнокорејског аутора Ким Ким-дука освојио је „Златног лава” на 69. Филмском фестивалу у Венецији.

„Пиета" је веома насилна прича о зеленашу и мистериозној жени која тврди да му је мајка.

Редитељ је на конференцији за новинаре изјавио да су му као инспирација послужиле чувена Микеланђелова скуплтура „Пиета” – представа Богородице која у крилу држи мртво Исусово тијело – и економска криза.

„Био сам двапут у Ватикану да се дивим Микеланђеловом ремек-дјелу. Слика Богородичиног наручја урезала ми се у сјећање. За мене је то загрљај човечанства”, казао је 51-годишњи редитељ.

„Мислим да је овај филм посвећен цијелом човјечанству у ситуацији дубоке кризе екстремног капитализма.

У мом филму је троје протагониста – мушкарац, жена и новац”.

Ким Ки-дук је самоуки филмски аутор. Након успјешних почетака као сценариста, 1996. је режирао први филм „Крокодил” и у следећих 16 година снимио 16 остварења.

2004. освојио је две награде за режију на два од три највећа фестивала: „Сребрног лава” у Венецији за филм „Провалник” и „Сребрног медвједа” у Берлину за филм „Самарићанка”.

Врхунац његовог визуелно очаравајућег филмског језика остварен је у дјелу „Прољеће, лето, јесен, зима… и прољеће” (2003).

Други фаворит критичара, филм Учитељ Пола Томаса Андерсона освојио је награде за режију и најбољу мушку улогу – коју су подијелили Филип Симор Хофман и Хоакин Финикс.

Награде је преузео Хофман у име одсутних колега који је и сам „скинут са лета” и право са аеродрома довезен на церемонију додјеле.

„Хоакин је био права животна, неукротива снага која је носила филм, ја сам само ‘узјахао’ тај талас”, казао је Хофман. „Мој посао је био да га укротим што је било готово немогуће”.

Примајући награду и за најбољу режију, глумац је рекао: „Пол је један од мојих најближих пријатеља, па тек онда сарадник. При том је и један од највећих филмских аутора на свијету. Мислим да је најбољи”.

Награду за најбољу глумицу добила је Хадас Јарон, која у израелском филму „Попуни празнину" Роне Бурштајн тумачи крхку али страствену дјевојку у заједници ортодоксних Јевреја.

Аустријанац Улрих Зајдл освојио је специјалну награду жирија за провокативни филм "Рај: вјера" о еротској опсесији усамљене жене Исусом Христом.

Награда за сценарио додијељена је филму После маја француског аутора Оливијеа Асајаса, причи о младићу и друштвеним промјенама у Европи 1960-их.

Италијански филм Родио се син Данијелеа Ћиприја награђен је за најбољу фотографију.

У конкуренцији за главну награду надметало се 18 остварења, а о победницима је одлучивао жири у саставу: амерички редитељ Мајкл Ман (предсједник), наша умјетница перформанса Марина Абрамовић, британска глумица Саманта Мортон, француска глумица и манекенка Летисја Каста, редитељ из Хонг Конга Питер Хо Сун Чан, израелски редитељ и сценариста Ари Фолман, француско-швајцарска редитељка Урсула Мајер и аргентински редитељ Пабло Траперо.

 

Kim Ki-duk Pieta Zlatni lav venecija „Srebrnog lava” u Veneciji za film „Provalnik” i „Srebrnog medveda” u Berlinu za film „Samarićanka”.

„Proleće, leto, jesen, zima… i proleće” (2003). „The Master” (Učitelj) Pola Tomasa Andersona Hadas Jaron, koja u izraelskom filmu „Lemale Et Ha’Chalal” (Popuni prazninu) Rone Burštajn Ulrih Zajdl osvojio je specijalnu nagradu žirija za provokativni film „Paradies: Glaube” (Raj: vera) Nagrada za scenario dodeljena je filmu „Après Mai” (Posle maja) francuskog autora Olivijea Asajasa, Italijanski film „È stato il figlio” (Rodio se sin) Danijelea Ćiprija nagrađen je za najbolju fotografiju. U konkurenciji za glavnu nagradu nadmetalo se 18 ostvarenja, a o pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: američki reditelj Majkl Man (predsednik), naša umetnica performansa Marina Abramović, britanska glumica Samanta Morton, francuska glumica i manekenka Letisja Kasta, reditelj iz Hong Konga Piter Ho Sun Čan, izraelski reditelj i scenarista Ari Folman, francusko-švajcarska rediteljka Ursula Majer i argentinski reditelj Pablo Trapero.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *