Кијев покушао диверзију, кримски премијер затражио помоћ Русије

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је током протекле ноћи група наоружаних људи упућених из Кијева покушала да заузме зграду Министарства унутрашњих послова Крима и да „има неколико повријеђених“. Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је током протекле ноћи група наоружаних људи упућених из Кијева покушала да заузме зграду Министарства унутрашњих послова Крима […]

субота, март 1, 2014 / 12:07

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је током протекле ноћи група наоружаних људи упућених из Кијева покушала да заузме зграду Министарства унутрашњих послова Крима и да „има неколико повријеђених“.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је током протекле ноћи група наоружаних људи упућених из Кијева покушала да заузме зграду Министарства унутрашњих послова Крима и да "има неколико повријеђених".

"Захваљујући одлучном дјеловању одреда самоодбране, избјегнут је покушај заузимања зграде МУП-а", навео је руски МИП у саопштењу.

"Позивамо оне који дају такве наредбе из Кијева на уздржаност. Сматрамо крајње неодговорним наставак притиска на, и без тога напету ситуацију на Криму", наведено је у саопштењу које је пренио Итартас.

Проруски орјентисан премијер Крима Сергеј Аксионов тражио је помоћ Русије у успостављању "реда и мира" на том полуострву, које је у спору са новим властима у Кијеву.

"Узимајући у обзир моју одговорност за живот и безбиједност грађана, тражим од руског предсједника Владимира Путина да помогне у успостављању реда и мира на територији Крима", изјавио је Сергеј Аксионов у обраћању чије су дијелове објавили локални медији, а руска државна телевизија емитовала у цјелини.

Мада Аксионов није прецизирао какву врсту помоћи очекује од Путина и Русије, одговор из Москве стигао је брзо.

Канцеларија руског предсједника је одговорила на апел саопштењем да ће Русија размотрити тај захтјев, јавља Итартас.

Неименовани званичник руског предсједништва рекао је агенцији РИА Новости, да "Русија неће игнорисати тај захтјев".

Како јавља агенција Униан, нове украјинске власти данас су смијениле начелника кримске полиције Валерија Радченка и на његово мјесто поставили Игора Авруцког. Због тог потеза данас је руководство кримске скупштине најавило одржавање ванредног састанка.

Предсједник кримске владе Сергеј Аксјонов изјавио је да привремено преузима контролу над безбједносним структурама – полицијом, војском, морнарицом, министарством за ванредне ситуације, пореском и пограничном службом.

"Сви командири треба да извршавају само моје наредбе и налоге. Ко није сагласан, нека напусти службу", рекао је кримски премијер.

Неименовани амерички војни представник рекао је за АФП да је Русија послала неколико стотина војника у област Крима, након што је Кијев позвао Москву да повуче своје снаге са полуострва.

Овај коментар је, како наводи француска агенција, прва потврда администрације америчког предсједника Барака Обаме да је Русија започела упад на Крим.

Представници Пентагона (министарства одбране САД) су истакли да је Вашингтон фокусиран на дипломатију и да нема озбиљних разматрања било какве војне акције САД, пренео је АФП.

"Сада је то у оквирима дипломатије", рекао је један други амерички војник званичник, који такође није желио да буде именован.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *