Ки Мун: Косовска полиција неспособна!

Генерални секретар УН Бан Ки Мун озбиљно је забринут због реаговања косовске полиције током серије инцидената који су пратили прославу Видовдана, наводећи да изостанак акције „озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности“, пренио је РТС.  Генерални секретар УН оштро је критиковао косовску полицију због серије пропуста […]

среда, август 8, 2012 / 13:06

Генерални секретар УН Бан Ки Мун озбиљно је забринут због реаговања косовске полиције током серије инцидената који су пратили прославу Видовдана, наводећи да изостанак акције „озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности“, пренио је РТС.

 Генерални секретар УН оштро је критиковао косовску полицију због серије пропуста у протекла три мјесеца, а, истовремено, је упутио и озбиљне критике међународној заједници, наводећи да изостанак широког консензуса у великој мјери отежава постизање "неопходних компромиса" у процесу рјешавања проблема између Београда и Приштине.

Извјештај, у који је РТС имао увид, подијељен је амбасадорима држава-чланица Савјета безбједности свега двије седмице након посјете Бан Ки Муна Балкану.

Савјет безбједности ће извјештај шефа УН размотрити 21. августа и очекује се да на тој сједници Русија још једном затражи објашњења о увјежбавању либијских и сиријских устаника на Косову.

Истовремено, Еулекс је навео да се захуктава истрага о наводима из извјештаја Дика Мартија о трговини органима, истичући да су „интензивирани контакти са особама које имају информације релевантне за ток истраге“.

Шеф истражног тима Клинт Вилијамсон је ступио у контакт са неколико држава, како би обезбиједио спровођење програма заштите свједока.

Бан Ки Мун је још једном упозорио на озбиљне проблеме са којима се суочавају мањинске заједнице на Косову, као и на мали број прогнаних Срба који се у протекла три мјесеца вратио на Косово.

Наводећи податке УНХЦР-а, шеф УН истиче да се у протекла три мјесеца на Косово вратила 131 особа, што је упола мање него у истом периоду прошле године. Према овим подацима, вратило се 45 Срба, пет Рома, 36 Ашкалија и Египћана, 27 Горанаца, 12 Бошњака и пет Албанаца.

Као разлоге таквом развоју ситуације, шеф УН наводи убиство двоје Срба у Талиновцу, нападе на српске куће и возила, као и пријетње фантомске Албанске националне армије српским повратницима у осам села у околини Клине, после којих су запаљене две српске куће.

Према евиденцији УНМИК-а, у 19 инцидената проваљено је у 23 српске куће, а настављано је и каменовање возила са српским регистарским таблицама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *