Кетрин Ештон – против референдума

БРИСЕЛ – Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон оцијенила је да одлука Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума на којем би се грађани изјаснили о Суду и Тужилаштву БиХ представља „корак у погрешном правцу“. У саопштењу из Брисела наводи се да је Ештонова "веома забринута због тренутне ситуације у БиХ" […]

петак, април 15, 2011 / 10:22

БРИСЕЛ – Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон оцијенила је да одлука Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума на којем би се грађани изјаснили о Суду и Тужилаштву БиХ представља „корак у погрешном правцу“.

У саопштењу из Брисела наводи се да је Ештонова "веома забринута због тренутне ситуације у БиХ" и истиче да ЕУ вјерује у значај ефикасног и независног судства, које је кључни елемент за приступање ЕУ.

"Такви једнострани кораци не доносе рјешења за БиХ да напредује. Само заједнички усаглашене реформе могу да пруже толико жељени и потребни напредак", наводи се у саопштењу.

Ештонова истиче да "ЕУ подржава рад Суда, Тужилаштва и Високог судског и тужилачког савјета БиХ".

Она је позвала политичке лидере да не подривају постигнути напредак и да своје мишљење изнесу у одговарајућим институцијама.

Шеф европске дипломатије нагласила је да је БиХ потребно да "политичко руководство укључи у конструктивно структурисан политички дијалог свих заинтересованих страна, што отвара пут до неопходних реформи".

Она је изразила очекивања да ће сви политичари у БиХ преузети одговорност појединачно и колективно.

Ештонова је додала да ће, након остварених првобитних контаката са локалним политичарима, БиХ ускоро посјетити извршни директор за Европу и централну Азију при заједничкој Служби иностраних послова ЕУ Мирослав Лајчак.

Народна скупштина РС усвојила је одлуку о расписивању референдума у РС на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *