Кестенбург: Фестивал студентских позоришта у Бањој Луци

Први међународни фестивал Бањолучког студентског позоришта „Кестенбург“, који ће у Бањој Луци бити одржан од 31. јула до 9. августа, окупиће више од 200 учесника из цијелог свијета, у 24 позоришне представе. Бањалуку ће током фестивала посјетити гости из Србије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Израела, Ирана, Аргентине, Литваније. Представе ће бити одржаване на свим сценама у […]

понедељак, јул 20, 2015 / 19:44

Први међународни фестивал Бањолучког студентског позоришта „Кестенбург“, који ће у Бањој Луци бити одржан од 31. јула до 9. августа, окупиће више од 200 учесника из цијелог свијета, у 24 позоришне представе.

Бањалуку ће током фестивала посјетити гости из Србије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Израела, Ирана, Аргентине, Литваније.

Представе ће бити одржаване на свим сценама у Бањалуци, од Народног позоришта Републике Српске, Дјечијег позоришта, Градског позоришта "Јазавац", Дома омладине до Клуба културе "Бункер".

Осим такмичарског дијела, Фестивал ће бити употпуњен са осам представа у ревијалном програму.

Директор Бањалучког студентског позоришта Горан Јокић рекао је да је ово први фестивал који организује ова кућа, која је након 38 година рада, прије годину дана у Лијежу примљена у Свјетску асоцијацију студентских позоришта.

"Фестивал ћемо организовати бијенално, тако да нас сљедећи очекује за двије године", рекао је Јокић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је "Кестенбург" дешавање које ће однијети лијепу слику о Бањалуци у свијет.

Према његовим ријечима, овај фестивал је значајан за студенте глуме и режије, али и за публику јер ће бити одигране представе другачије од оних које су на репертоару народних позоришта.

"Другачије су теме, стилови. Начин игре глумаца слободнији је и маштовитији. Од 178 пријављених представа из цијелог свијета, одабрали смо 24 које ће бити разумљиве и доносе нешто ново театру", рекао је Јокић.

Он је истакао да је Фестивал наишао на велику подршку свих институција у Бањалуци, те захвалио свима који су подржали овај културни догађај.

Награде које ће бити додијељене на Фестивалу су златни, сребрни и бронзани "Кестен", те специјалне награде Дирекције фестивала "Кестенов лист".

"Златни кестен", гран-при фестивала, додијелиће шесточлани жири чији ће предсједник бити глумац Бранислав Лечић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Бањалука Раденко Ђурица рекао је да град подржава овај фестивал и ангажоваће све потребне ресурсе за његову реализацију. "Циљ нам је да овај фестивал буде што успјешнији, те да Бањалука покаже да је добар домаћин за све госте", рекао је Ђурица.

Представник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало истакао је да ће "Кестенбург" допринијети развоју туризма јер ће понудити нешто ново свим посјетиоцима Бањалуке.

"С друге стране, заштитини знак фестивала је лист кестена, који је и званични сувенир града, те се налази и на званичном грбу Бањалуке, која је позната по кестену и зеленилу", рекао је Шукало и додао да се туристички значај фестивала огледа и у великом броју учесника који ће у току 10 дана посјетити Бањалуку. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *