Кесић: Могућа и конфедерална БиХ

Због косовског преседана и догађаја на Криму Запад више не може да гарантује да се границе у Европи неће мијењати, а заједничку функционалну државу БиХ могуће је задржати кроз федерализам, па чак и конфедерализам, сматра Обрад Кесић, шеф Представништва РС у САД. „Не знамо како ће се све завршити, али постоји могућност да се интерес […]

уторак, март 25, 2014 / 13:39

Због косовског преседана и догађаја на Криму Запад више не може да гарантује да се границе у Европи неће мијењати, а заједничку функционалну државу БиХ могуће је задржати кроз федерализам, па чак и конфедерализам, сматра Обрад Кесић, шеф Представништва РС у САД.

„Не знамо како ће се све завршити, али постоји могућност да се интерес РС за већу самосталност и повратак отетих надлежности лакше оствари”, оцијенио је Кесић у интервјуу за „Независне новине”.

Он је, међутим, позвао и на опрез, указавши на то да Српска, БиХ и Балкан не би требало да постану фигура на шаховској табли.

По његовом мишљењу, БиХ је коначно постала „нормална земља”, барем што се тиче америчке дипломатије и више не привлачи већу пажњу Стејт департмента.

„У Сарајеву постоје очекивања да неко са стране треба да рјешава проблеме у БиХ. Моје искуство у Вашингтону у последњих пар година је да нико не жели озбиљно да се бави рјешавањем проблема у БиХ”, додао је он.

Ипак, каже Кесић, увијек ће бити мијешања са стране јер, како оцјењује, „на овим просторима амбасадори и дипломате кад долазе желе да се мијешају и да постану неки политички фактор, али у данашњем контексту они више не могу да имају утицај као раније”.

„Распакивања” Дејтона, о чему се ових дана спекулише у јавности, дефинитивно нема, сматра представник Српске, а свако има различите идеје шта потребне реформе у БиХ значе.

„ЕУ као цjелина има једну идеју, свака чланица има своје мишљење, САД неко своје… Кључно је да смо дошли, највише захваљујући РС, до тога да нико више не заговара високоцентрализовану државу БиХ. Сад треба да их убиједимо да се заједничка функционална држава задржи кроз федерализам, па чак и конфедерализам”, сматра Кесић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *