Кери у Берлину: Биће све у реду, гледамо исто на људска бића

Одлазећи амерички државни секретар Џон Кери поручио је данас савезницима у Берлину, послије недавних политичких преокрета у Европи и САД, да ће „све бити у реду“.

уторак, децембар 6, 2016 / 07:11

Одлазећи амерички државни секретар Џон Кери поручио је данас савезницима у Берлину, послије недавних политичких преокрета у Европи и САД, да ће „све бити у реду“.

Кери је, говорећи у немачкој престоници, желео да увери присутне високе дипломате да ће превагнути вредности које они деле са САД, преноси АП.

"Било би непримерено да дођем овде, а да ништа не кажем о неизвесности коју људи осећају у вези с развојем ситуације. Очита је забринутост у политичкој сфери земаља на глобалном нивоу", рекао је Кери, након што га је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер одликовао Орденом за заслуге.

Кери је то рекао осврнувши се на референдум о уставним изменама који је јуче одржан у Италији, одлуку Британије да напусти ЕУ и победу Доналда Трампа на председничким изборима у САД.

Поновиши речи које је одлазећи амерички председник Барак Обама изговорио у Берлину прошлог месеца, Кери је рекао да се свет суочава са брзим технолошким и економским изазовима који се разликују од оних који су обликовали 20. век.

"Али, успећемо људи, у то сам апсолутно сигуран. Само треба да останемо мирни и разумни и да наставимо да делујемо у истом правцу", истакао је он.

Према Керијевим речима, одржавање добрих односа између Берлина и Вашингтона је важно не само за те две земље, већ је "тај савез кључан за све на овој планети због уверења те две стране кад је реч о људским бићима, могућностима, слободи и владавини права", наводи америчка агенција. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *