Кенија: Број жртава након напада на студентски кампус порастао на 147

У нападу у студентском граду у Гариси на сjевероистоку Кеније погинуло је најмање 147 људи, док је 79 поврijеђено, преноси ББЦ. Раније је објављено да има 70 жртава и 500 талаца, али свjетски медији преносе да су они ослобођени, као и да су нападачи убијени. Како је саопштио министар унутрашњих послове Кеније Јозеф Нкаисери у […]

четвртак, април 2, 2015 / 20:12

У нападу у студентском граду у Гариси на сjевероистоку Кеније погинуло је најмање 147 људи, док је 79 поврijеђено, преноси ББЦ.

Раније је објављено да има 70 жртава и 500 талаца, али свjетски медији преносе да су они ослобођени, као и да су нападачи убијени.

Како је саопштио министар унутрашњих послове Кеније Јозеф Нкаисери у току је претраживање области напада, који је најкрвавији још од 1998. године када је нападнута америчка амбасада у Најробију, извijестила је агенција Ројтерс.

Нкаисери је рекао новинарима да је полиција убила четворицу нападача, који су држали студенте у заробљеништву више од 12 часова.

Кенија је понудила награду од 200 милиона шилинга (215.000 долара) за информацију која би довела до хапшења Мохамеда Мохамуда, човека који је први на листи тражених поводом данашњег напада на универзитетски кампус.

Министарство је објавило слику Мохамуда на свом званичном Твитер налогу, упућујући особе које су га видjеле да се обрате полицији на приложене бројеве телефона, а Мохамудове слике су се појавиле и на постерима.

Екстремисти сомалијске групе Ал Шабаб преузели су одговорност за напад.

Мноштво наоружаних нападача упало је пред зору у кампус колеџа на сjевероистоку Кеније пуцајући насумице уз узимање талаца. Најмање 65 људи је завршило у болници са ранама од ватреног оружја, саопштио је кенијски Црвени крст. Девет сати од почетка напада, настављене су борбе да се поврати контрола над кампусом, пошто су кенијске снаге безбjедности очистиле три од четири спаваонице и сатjерале у "ћошак" екстремисте у последњој спаваоници, саопштило је кенијско министарство унутрашњих послова.

Министар Џосеф Нкаисери рекао је да је извучено 280 од укупно 815 студената из нападнутог универзитета у сjевероисточном граду Гариса.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *