Казне за алкохолисане пјешаке, и оне са слушалицама

Измјеном и допуном Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, између осталог, предвиђене су оштрије казне за пјешаке. Речено је ово на посљедњем засједању Скупштине града Бањалука, на којем су одборници усвојили Информацију о безбједности саобраћаја. Осврћући се на измјене закона, споменуто је да измјене предвиђају казне за пјешаке у алкохолисаном стању који […]

среда, јул 29, 2015 / 10:58

Измјеном и допуном Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, између осталог, предвиђене су оштрије казне за пјешаке.

Речено је ово на посљедњем засједању Скупштине града Бањалука, на којем су одборници усвојили Информацију о безбједности саобраћаја.

Осврћући се на измјене закона, споменуто је да измјене предвиђају казне за пјешаке у алкохолисаном стању који прелазе улицу, али и за оне који то чине са слушалицама у оба уха.

“Биће повећане одређене казне и уведене нове за пјешаке. Ако пјешак на коловоз и пјешачки прелаз ступа са слушалицама у ушима и слуша музику, тада он има смањену моћ опажања и не може да чује друге звуке, а биће превиђене казне и за пјешаке који ступају на коловоз под дејством алкохола”, рекао је Миленко Јаћимовић, одборник и предсједник Удружења за безбједност саобраћаја града.

У прошлој години рађена је и анализа броја грађана који користе пасареле у Бањалуци, па је на три пасареле на западном транзиту у посматраним часовима 351 пјешак саобраћајницу прешао испод или у непосредној близини пасареле.

“Свијест о проблему безбједности саобраћаја није на задовољавајућем нивоу и активности у будућем периоду треба усмјерити у циљу подизања свијести и усвајања правилног понашања без компромиса”, наведено је у информацији.

Када је у питању повећање безбједности саобраћаја у Бањалуци, планирано је да се изради база података о саобраћајним незгодама, изради стратегија безбједности друмског саобраћаја од 2015. до 2025. године, те изради програм безбједности друмског саобраћаја и бројне друге активности.

У првих шест мјесеци ове године на подручју града забиљежен је сталан пораст броја возача под утицајем алкохола, те непоштовање ограничења брзине.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *