Казна за турску телевизију због харам Симпсонових

Турска радиодифизна агенција казнила је приватну телевизијску станицу ЦНБЦ-Е са 23.000 евра због приказивања епизоде анимиране хумористичке серије „Симпсонови“ којом се, наводно, вријеђају вјерска осјећања. Агенција наводи да је казна изречена због "ругања Богу, охрабривања младих да буду насилни, приказивањем убистава као резултат божијих наређења и охрабривања младих да пију алкохол на дочеку Нове године". […]

уторак, децембар 4, 2012 / 09:00

Турска радиодифизна агенција казнила је приватну телевизијску станицу ЦНБЦ-Е са 23.000 евра због приказивања епизоде анимиране хумористичке серије „Симпсонови“ којом се, наводно, вријеђају вјерска осјећања.

Агенција наводи да је казна изречена због "ругања Богу, охрабривања младих да буду насилни, приказивањем убистава као резултат божијих наређења и охрабривања младих да пију алкохол на дочеку Нове године".

У саопштењу се напомиње да се у једној сцени јавно спаљује Библија, а Бог и ђаво су приказани у људском облику, пренио је лист "Хуријет".

Турска радио дифузна агенција РТУК сматра веома непримереним то што је емитована епизода у којој ђаво тражи од Бога да му скува кафу, што се може протумачити као увреда вјерских осјећања, наводи се у образложењу казне.

"Симпсонови" су најдужа америчка телевизијска комедија и најдужи анимирани програм који се још приказује, а велику популарност стекао је широм свијета. Симпсонови су први пут емитовани 1989. године у Америци и од тада се емитују у више од 100 земаља, а у Турској више од једне деценије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *