Кавкаски терориста Умаров је мртав?

Најтраженији лидер радикалних исламиста на Кавказу и човек који је пријетио да ће уништити Зимске олимпијске игре у Сочију, Доку Умаров је мртав, објављено је на сајту Кавкаски центар, гласилу исламиста на чијем се челу Умаров налазио. Текст о Умаровљевој смрти, међутим, не прате никакви детаљи, већ само кратка биографија лидера побуне против Русије, наводи […]

среда, март 19, 2014 / 09:06

Најтраженији лидер радикалних исламиста на Кавказу и човек који је пријетио да ће уништити Зимске олимпијске игре у Сочију, Доку Умаров је мртав, објављено је на сајту Кавкаски центар, гласилу исламиста на чијем се челу Умаров налазио.

Текст о Умаровљевој смрти, међутим, не прате никакви детаљи, већ само кратка биографија лидера побуне против Русије, наводи Њујорк тајмс.

Руске власти још нису коментарисале овај извјештај.

Њујорк тајмс цитира Григорија Шведова, уредника информативног сервиса "Кавкаски чвор", који је рекао да су извјештаји о смрти Доку Умарова "процурили" крајем јануара на Јутјубу.

Разлику у времену објављивања, Шведов објашњава претпоставком да је исламистички сајт вијест о смрти лидера чеченских исламиста добио од курира,као и да није убијен у акцији руских снага безбједности.

Умарова повезују и са узастопним терористичким нападима на Волгоград, у којима су живот изгубиле 34 особе, а већи број људи је повријеђен. Одговорност је преузео за раније нападе на московски аеродром Домодедово, као и на подземну железницу.

Умаров је некада био вођа чеченских сепаратиста, али се након слома њиховог отпора окренуо радикалном тумачењу ислама и прогласио се кавкаским емиром.

Његов циљ је стварање независне исламске државе на подручју руских кавкаских република Чеченије, Дагестана и Ингушетије, али и шире.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *