Католици и муслимани уједињени против филма Ноје

Иако често супротстављени, муслимани и хришћани имају нешто заједничко: не желе да гледају нови филм Дарена Аронофског „Ноје“. Према писању лондонског Гардијана, припадницима обе религије нова екранизација библијског потопа се нимало не допада. Муслиманима јер приказује једног пророка, што је у исламу светограђе, а хришћанима због сцена голотиња као и сцене у којој се Ноје […]

четвртак, март 13, 2014 / 00:44

Иако често супротстављени, муслимани и хришћани имају нешто заједничко: не желе да гледају нови филм Дарена Аронофског „Ноје“.

Према писању лондонског Гардијана, припадницима обе религије нова екранизација библијског потопа се нимало не допада. Муслиманима јер приказује једног пророка, што је у исламу светограђе, а хришћанима због сцена голотиња као и сцене у којој се Ноје напија и проклиње свог сина Хама, иако је баш тако описано у Библији, у књизи Постања.

Студио Парамаунт је направио чак неколико верзија филма не би ли барем једна од њих добила потврду хришћана и поновила успијех "Страдања Христовог" Мела Гипсона из 2004.

Према реакцијама "тест публике", ниједна није наишла на очекивано одушевљење. Хришћанска публика највише замјера Аронофском да се умјесто библијске приче о потопу, бавио еколошким проблемима на Земљи.

Не допада им се ни његов Ноје који је по општем суду "мрачан", а ни Расел Кроу, ма колико брадат био, као избор за главног јунака. Неке хришћанске заједнице размишљају да позову вјернике на бојкот филма који је већ забрањен у неким муслиманским земљама.

За муслимане, Ноје је, попут пророка Мухамеда, света фигура, те је његово приказивање строго забрањено. Ни глумачка екипа, пуна звучних имена – Оскаровци Кроу и Ентони Хопкинс, Џенифер Конели, Ема Вотсон и Реј Винстон, није успјела да придобије вјерску публику која епски пројекат Аронофског доживљава само као још један акциони блокбастер који ће можда зарадити много пара, али ће за њих остати чист промашај.

Библијску причу о Великом потопу, српска публика видеће међу првима у свијету, 26. марта, два дана прије америчке премијере. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *