Каталонија: Објавиће независност без обзира на одзив

Деведесет одсто гласача на недјељном референдуму у Каталонији је гласало за независности тог региона од Шпаније, званично је објављено синоћ у Барселони на основу прелиминарних резултата гласања које је Мадрид прогласио илегалним.

понедељак, октобар 2, 2017 / 09:12

Портпарол регионалне владе Каталоније Жорди Турул је рекао новинарима да је 90 одсто од 2,26 милиона Каталонаца који су гласали у недјељу, заокружило „Да“ на гласачким листићима, за независност.

Рекао је да је скоро осам одсто бирача одбацила независност, а остатак гласачких листића је било празно или неважеће. Дао је је да се пребројава још 15.000 гласачких листића.

Турул је рекао да укупан број гласачких листића не обухвата оне које је конфисковала шпанска полиција током насилних упада у недјељу да би зауставила гласање.

Најмање 844 грађана и 33 полицајца су повријеђене у полицијским нападима.

Каталонске власти су навеле и да је шпанска полиција затворила 319 од око 2.300 бирачких мјеста гдје је могло да гласа укупно 5,3 милиона бирача.

Један од два главна синдиката Шпаније је позвао на генерални штрајк у Каталонији у уторак у знак протеста због насиља полиције којим је у недјељу поремец́ен спорни референдум о отцепљењу тог региона од Шпаније.
Синдикат ЦЦОО је саопштио да је позвао на штрајк „да би се осудило насиље државних снага безбједности примијењено ради спрјечавања референдума“.

Тај синдикат је такође позвао да се данас, у понедјељак у подне, протестује испред градских управа широм Каталоније.

Предсједник региона Каталоније, Карлес Пуџдемон је изјавио да ће одржати своје обећање да ће једнострано прогласити независност ако глас „Да“ побиједи на референдуму о сецесији од Шпаније.

У говору народу преко телевизије, Пуџдемон је у недјељу увече, по затварању бирачких мјеста, оцијенио да је „Каталонија добила право да постане независна држава“.

Он је рекао да је каталонским законом утврђено да ће побједа са више од 50 процената гласова за „Да“ на референдуму покренути доношење декларације о независности у року од 48 сати од гласања, без обзира на одзив бирача.

Уставни суд Шпаније је тај закон ставио ван снаге, али Пуџдемонова влада је ипак спровела референдум.

Пуцџдемон је још рекао да је у недјељу „шпанска држава исписала још једну срамну страницу своје историје с Каталонијом“.

Предсједник региона Каталоније је најавио да ц́е каталонске власти упутити захтјев Европској унији да размотри како су шпанске власти на дан референдума кршиле људска права грађана Каталоније.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *