Каталонија: Можда буде једностраног проглашења независности

Сјевероисточна шпанска покрајина Каталонија могла би једнострано прогласити независност уколико за два мјесеца на локалним изборима побиједи листа састављена од конзервативне странке „Конвергенција демократика де Каталуња“ каталонског предсједника Артура Маса и љевичарске „Ескере републикане“. Раул Ромева, носилац листе "Заједно за Да", поручио је да ће учинити све што је потребно да би Каталонија стекла самосталност […]

уторак, јул 21, 2015 / 11:47

Сјевероисточна шпанска покрајина Каталонија могла би једнострано прогласити независност уколико за два мјесеца на локалним изборима побиједи листа састављена од конзервативне странке „Конвергенција демократика де Каталуња“ каталонског предсједника Артура Маса и љевичарске „Ескере републикане“.

Раул Ромева, носилац листе "Заједно за Да", поручио је да ће учинити све што је потребно да би Каталонија стекла самосталност од Шпаније.

"Неће бити корака назад. Ако држава блокира каталонске институције, свеједно ће почети процес независности", рекао је Ромева представивши у Барселони изборну листу.

Регионални избори у Каталонији, једној од најбогатијих регија са 7,5 милиона становника и властитим језиком те идентитетом, одржавају се 27. септембра.

Предсједник Каталоније Артур Мас је, по узору на референдум у Шкотској, изашао са истим захтјевом у Шпанији, што је владајућа конзервативна Народна странка премијера Маријана Рахоја одбила, као и опозициони социјалисти лијевог центра ПСОЕ, који је друга по величини странка у Шпанији.

Према шпанском Уставу из 1978. године, када је уведена демократија у земљу, допуштени су референдуми једино на простору читаве Шпаније.

Владајућа Народна странка и опозициони ПСОЕ у парламенту имају 294 од укупно 350 мјеста и немају намјеру да мијењају Устав. Крајем године се одржавају општи парламентарни избори.

Странке које се залажу за отцјепљење у каталонском парламенту имају
71 од 135 мјеста. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *