Каталонци се још играју сецесије, до четвртка

Каталонска влада не планира да одустане од сецесије од Шпаније и даће исти одговор централној влади у четвртак, као и у понедељак, изјавио је портпарол каталонске владе Хорди Туруљ.

уторак, октобар 17, 2017 / 18:39

„У четвртак нећемо дати другачији одговор од оног у понедељак”, рекао је Туруљ, преноси Ројтерс.

Како се наводи, тај његов коментар услиједио је два дана уочи рока у коме каталонски лидер Карлес Пуџдемон мора да одговори Мадриду да ли је или није прогласио независност.

Каталонски предсједник  Карлес јуче је избјегао да одговори на приједлог Мадрида и предложио период од два мјесеца за преговоре, објавили су јутрос каталонски медији.

Шпанска влада у случају антиуставних дјелатности има законско право да суспендује каталонску аутономију.

Уставни суд: Закон о референдуму неважећи

Шпански Уставни суд саопштио је данас да је закон о референдуму, који је усвојила каталонска влада 6. септембра, неважећи, изјавио је портпарол суда.

Суд је првобитно суспендовао закон о референдуму, док је проучавао његову регуларност, преноси Ројтерс.

На основу тог закона, каталонска влада је организовала и спровела референдум о независности те шпанске покрајине 1. октобра.

Каталонија, ни било која шпанска покрајина нема право на референдум, и он би се могао одржати тек ако би се референдумом на нивоу цијеле државе промијенио устав.

Каталонци су покушали спровести противуставну активност, а референдум се уз ометање полиције, претворио у перформанс, у коме је свако могао да одштампа листић и гласа. И на таквом референдуму излазност је била мања од половине, а будући да ни та половина није гласала у потпуности за независност, јасно је да каталонски сепаратисти немају ни легалитет ни легитимитет за своје намјере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *