Касиповић: Размишљамо о оснивању фондације за помоћ писцима

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да се у Српској размишља о оснивању фондација које ће помагати писцима. Касиповић је током пријема који је уприличио за писца Берислава Благојевића из Бањалуке истакао да је овај млади добитник стипендије Фондације "Борислав Пекић" за прозно дјело у припреми, једини добитник стипендије изван […]

уторак, септембар 25, 2012 / 16:06

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да се у Српској размишља о оснивању фондација које ће помагати писцима.

Касиповић је током пријема који је уприличио за писца Берислава Благојевића из Бањалуке истакао да је овај млади добитник стипендије Фондације "Борислав Пекић" за прозно дјело у припреми, једини добитник стипендије изван граница Србије.

"За нас из Министарства ће бити врло корисно да проучимо тај примјер и на сличан начин, евентуално кроз неки други облик организовања, овдје у Српској помогнемо неким другим младим писцима", нагласио је Касиповић.

Честитајући Благојевићу на добијеној стипендији и изражавајући радост што је добитник стипендије писац из Српске, министар просвјете и културе Српске нагласио је да писце не треба везивати за мјесто, јер су њихове границе размишљања, ангажмана и жеља шире од географских.

Писац Берислав Благојевић рекао је да добијање стипендије носи и додатне обавезе, јер постоје очекивања, посебно одређених критичарских кругова.

Он је додао да роман, за који је добио стипендију, неће угледати свјетлост дана прије половине наредне године.

"Иначе пишем веома споро, а желим и да то буде нешто заиста квалитетно па нећу журити. Ово је први пут да пишем роман. До сада сам углавном писао краће прозне форме", рекао је Благојевић.

Он је истакао да је још актуелна и његова збирка приповједака која је изашла у мају ове године, те да се организују промоције, а сљедећа је на београдском Сајму књига у октобру.

Фонд "Борислав Пекић" основан је у Београду 1993. године, након смрти овог српског књижевника, а циљ је промоција и публиковање Пекићевих дјела, старање о пишчевој заоставштини као и пројекти "Борислав Пекић нашој деци" и годишња додјела награде "Борислав Пекић" за књижевна дјела у настајању.0 КОМЕНТАРА

  1. Данас свако ко напише два листа склепотина мисли да је писац. Не знам ни за једног доброг писца који је чекао да зграби државну сису. Чим узмеш нечије паре у руке – прод’o си се. Али ко те пита, данас се гледа да се заради на свему, па и на писању. Папир трпи све.

  2. Ја предлажем да прво из тог фонда помоћ добије Рајко Васић да се види да је све непристрасно,поштено и транспарентно.

  3. Joj kina a kako ovog pisca ne otkri naš ministar, nego kad je dečko dobio stipendiju u Srbiji on ga prima da mu se zahvali što je živ. A pisac još nije objavio roman, nego je prošao na konkursu da ga odštampa. Ma glupost do gluposti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *