Касиповић: Морамо научити аплицирати за средства у култури

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић сматра да је важно да запослени у култури науче аплицирати за средства из програма ЕУ „Култура 2007 – 2013“ од 400 милиона евра, јер је то нов и реалан извор финансирања. Он је оцијенио да је веома значајно што је Република Српска, у оквиру БиХ, стекла могућност […]

среда, август 29, 2012 / 19:27

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић сматра да је важно да запослени у култури науче аплицирати за средства из програма ЕУ „Култура 2007 – 2013“ од 400 милиона евра, јер је то нов и реалан извор финансирања.

Он је оцијенио да је веома значајно што је Република Српска, у оквиру БиХ, стекла могућност да едукује људе у институцијама и невладином сектору како да аплицирају за ова средства.

"Искуство Народне библиотеке Републике Српске, која је као учесник у пројекту прва из Српске дошла до средстава из овог програма, биће изазов", нагласио је Касиповић у Бањалуци прије отварања Инфо-дана посвећеног програму "Култура 2007-2013".

Он је навео да је Министарство ове године издвојило 13 милиона КМ за функционисање установа културе, те још милион КМ за њихове програмске активности, затим 800.000 КМ за невладин сектор.

Касиповић је истакао да ће Инфо-дан помоћи запосленим у култури при испуњавању апликација и препознавању могућности за обезбјеђивање средстава у области културе.

"Не можемо очекивати да ће сви пројекти из првог покушаја добити средства.Урадили смо одличан посао сарађујући са установама у култури и невладиним сектором ради припреме за нови пројекат `Креативна Европа`.Вјерујем да ћемо тада доћи до знатних средстава, поготово у области филма", оцијенио је Касиповић.

Он је убијеђен да Српска већ у идућој години може рачунати на средства из ЕУ, те истакао да искуство Народне библиотеке Републике Српске показује да овај новац није недоступан, те да је битно како одабрати пројекат за апликацију.

Стручни савјетник у Министарству цивилних послова БиХ задужен за европске интеграције Един Велаџић рекао је да запослени у култури у БиХ још нису довољно заинтересовани за аплицирање, јер се не усуђују упустити у писања пројеката иако то није превише комликовано.

"Од 2011. године 10 организација из БиХ прошле су као коорганизатори на пројектима за средства из програма `Култура 2007 – 2013`. БиХ не смије бити циљ учешће у овом програму само да би вратила 50.000 евра колико плаће сваке године, већ да повуче већа средства, да се умрежава и размјењује искуства", додао је Велаџић.

Координатор програма "Култура 2007-2013" из Хрватске Младен Шпехар рекао је да процедура алицирања није компликована, те да су потребни вријеме, воља, добри партнери и добра идеја.

У Бањалуци је данас организован Инфо-дан посвећен програму "Култура 2007-2013", који је окупио више од 60 културних радника који су имали прилику да добију информацију о програмским активностима у БиХ, али и искуствима Хрватске, нарочито у припреми апликација и буџета пројеката.

БиХ је крајем децембра 2010. године потписала Меморандум о разумијевању са Европском комисијом који омогућава њено пуно учешће у програму ЕУ "Култура 2007-2013", што подразумијева равноправно учешће културних радника из БиХ, односно Републике Српске са другим чланицама ЕУ и осталим учесницама у свим позивима за подношење приједлога пројеката из културе који се суфинансирају из овог програма.

Укупан буџет Програма од 400 милиона евра за временски период од седам година /2007-2013/ омогућава годишње финансирање 300 различитих дешавања и иницијатива у области културе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *