Карта упаљеног свјетла на Земљи

Видјели смо бројне слике Земље из свемира и нема човјека који може да остане равнодушан пред таквим призором. Сада НАСА нашу перцепцију тестира на нови начин – сликама планете али ноћу, уз помоћ нове инфра-црвене технологије. За овај сет слика (и ноћна свјетла) које је направио "Суоми НПП" сателит и које су настале у априлу […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 17:57

Видјели смо бројне слике Земље из свемира и нема човјека који може да остане равнодушан пред таквим призором. Сада НАСА нашу перцепцију тестира на нови начин – сликама планете али ноћу, уз помоћ нове инфра-црвене технологије.

За овај сет слика (и ноћна свјетла) које је направио "Суоми НПП" сателит и које су настале у априлу и октобру 2012. године, било је потребно 312 ротација, да би се "усликао" сваки детаљ земљине површине ноћу.

Нови подаци су додати преко већ постојећих "Блу Марбл" слика Земље, да би се добио реалистичнији поглед на нашу планету ноћу – "Блек Марбл".

Нови поглед је омогућио нови опсег уређаја "Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (ВИИРС)", који детектује свјетло у широком опсегу и филтрира информације које добије, тако да јасно може да издвоји градска свјетла, бљескове фарова аутомобила, шумске пожаре, као и рефлексије на води.

"Суоми" на себи носи пет врло важних мјерних и сниматељских инструмената од који је највећи и најважнији управо инфрацрвени радиометар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *