Каргановић: Коментар на Чавићеву реплику

Предсједник Историјског пројекта Сребреница, Стефан Каргановић написао је коментар на јучерашњу реплику предсједника ДП, Драгана Чавића, упућену поводoм Каргановићевог отвореног писма. Господине Чавићу, Захваљујем вам на елоквентној реплици на моје јучерашње отворено писмо. Међутим, мислим да сте у многим стварима претерали. Пре свега, поставља се питање основне праведности. Ви сте Историјски пројекат Сребреница на Скупштини критиковали, ако се […]

петак, септембар 7, 2012 / 09:15

Предсједник Историјског пројекта Сребреница, Стефан Каргановић написао је коментар на јучерашњу реплику предсједника ДП, Драгана Чавића, упућену поводoм Каргановићевог отвореног писма.

Господине Чавићу,

Захваљујем вам на елоквентној реплици на моје јучерашње отворено писмо. Међутим, мислим да сте у многим стварима претерали. Пре свега, поставља се питање основне праведности. Ви сте Историјски пројекат Сребреница на Скупштини критиковали, ако се не варам, неколико пута и ми на то нисмо реаговали ни једанпут. Зар не мислите да и критикована страна има право да понекад изложи своје гледиште? Зато се, молим вас, не узбуђујте када се не узбуђујемо ми.

Ако сам правилно схватио ваше примедбе, ви истичете три главне тврдње:

1. Да сам "плаћеник режима";

2. Да је наша невладина организација плагијаризовала књиге г. Миливоја Иванишевића; и

3. Да смо били предмет осуде госпође Јелене Гускове.

Ваша прва теза је потпуно неутемељена. Ми смо плаћеници народа Републике Српске зато што смо корисници гранта из буџета Републике, који одобрава Народна Скупштина. Ми се поносимо чињеницом да обављамо посао од јавног значаја са подршком грађана и њиховог највишег представничког органа.

Ваша друга теза је врло проблематична зато што од угледног истраживача старије генерације, г. Миливоја Иванишевића, никада нисмо чули примедбу какву ви наводите. На сајту г. Иванишевића налазе се електронске верзије неколико наших издања. (Молим вас погледајте:
http://www.serb-victims.org/content/view/657/318/ и
http://www.serb-victims.org/content/view/570/318/)

Мислите ли да би он тамо поставио нечије плагијате својих дела?

Реч "плагијат" има врло прецизно значење: опонашање или присвајање туђег уметничког или научног дела. Молим вас, у вашој следећој јавној реплици наведите нам тачне референце за пасусе или идеје за које сматрате да смо их преузели од г. Иванишевића како би и ми и јавност могли да проверимо да ли сте у праву.

Најзад, ваше позивање на госпођу Јелену Гускову потпуно је неразумљиво. Госпођа Гускова је сенатор Републике Српске, истакнути научни радник из Руске Федерације и стоји на политичким и идеолошким позицијама које су дијаметрално супротне од ваших. Ми смо 2009. године у сарадњи са њеним Институтом у Москви организовали запажени међународни научни симпозијум на тему Сребренице и Хашког трибунала. То можете јасно видети из Зборника радова који је Институт госпође Гускове ове године објавио на руском језику ( http://www.indrik.ru/2012/2012/mezhdunarodnyj-tribunal-po-byvshej-yugoslavii-deyatelnost-rezultaty-effektivnost-materialy-mezhdunarodnoj-nauchnoj-konferentsii-moskva-22-23-aprelya-2009-g ), а који је готово идентичан истом Зборнику који је Историјски пројекат Сребреница објавио 2010. године на изворним језицима ( http://www.srebrenica project.com/sr/index.php option=com_content&view=category&layout=blog&id=28&Itemid=27 )

Ја познајем госпођу Гускову и њене ставове. Она понекад зна да буде ригидна, али у овом случају сматрам да је у праву. Она је велики и искрен поборник Републике Српске и никада не би пристала на сарадњу или чак контакт било какве врсте са особом која је потписала Извештај Комисије Владе Републике Српске о Сребреници 2004. године.

Господине Чавићу, ја не намеравам да вам дајем политичке савете зато што ви важите за врло лукавог политичара и сигуран сам да се можете снаћи без моје помоћи. Али на моралном и чињеничном плану, ви сваку битку у вези са Сребреницом сигурно губите. Зато, поступите као интелигентна особа и фокусирајте се на то како ћете скупљати смеће и пружати друге комуналне услуге грађанима у случају да будете изабрани за градоначелника Бања Луке, што вам од срца желим ако сте ви најбољи кандидат. Ако вам је стало до Бања Луке, то ћете најубедљивије показати тако што ћете Сребреницу заобилазити у најширем луку.

На нашем штанду на бањалучком Сајму књига 18. септембра чека вас ваших 23 фенига. Тамо вас чекам и ја, да вам ту своту са задовољством уручим.

Стефан Каргановић0 КОМЕНТАРА

 1. Дакле, ћерамо се. Идемо редом.

  Несретни Извјештај о Сребреници. Сви знамо да је комисија која га је писала састављена с конца и конопца, тј. од људи чија је стручност и објективност веома упитна. Материјале које су користили и на којима базирају свој извјештај, методологија истраживања, рокови,притисак Ешдауна…све упућује на то да се ради о документу који озбиљни људи не могу сматрати релевантним за било шта. Сјетимо се еуфоричне кампање против Срба, хапшења/предаја „хашких оптуженика“, Ешдауна у моћној и неоспоривој улози „главног ауторитета“… итд.

  Чавићево зелено свјетло за Извјештај. И данас се сјећам бијеса и понижења у које сам, ни крива ни дужна, утјерана дана када је наш тадашњи предсједник потписао Извјештај. Тачно је да нам је тиме нанио непроцјењиву моралну штету и ни данас ми није јасно зашто умјесто потписа није поднио оставку. Оставком би часно изашао из читаве приче. Вријеме ће показати да ли је и чиме био уцијењен и шта је истина.

  Стефан Каргановић. Чињеница је да је у Српску пао буквално с неба. Човјек чија је биографија непозната, наводно се бавио адвокатуром у САД. Истраживачким радом никада. Једног дана је био адвокат у Америци, а слиједећег јутра је освануо у БЛ и почео се бавити истраживањем Сребренице. Директор је невладине организације са сједиштем ван Српске. Колико је познато, није држављанин РС/БиХ. Овдје је од 2008 и до данас је потрошио преко милион КМ.
  Објавио је неколико публикација које су копи/пејст већ објављених. Додуше, уз много бољи маркетинг.

  У исто вријеме, већ годинама у РС постоји владина институција која се бави истим послом – истраживањем ратних злочина (Велимировић) која располаже са много мање пара од ове стране невладине организације.

  Зашто је политички некоректно питати зашто?
  Зашто је проблем питати Каргановића на шта је потрошио преко милион КМ?
  Зато што га то пита Чавић који на то нема морално право?

  Па ето, прије двије године то исто питање је поставио и посланик Бореновић. Никада није добио одговор.
  Зашто?
  Сви ми хоћемо (и имамо право) да знамо на шта се троше паре Буџета јер то су наше паре – у чему је проблем да Каргановић лијепо као и сви други о утрошку средстава напише извјештај?
  Ако је 4 године радио и трошио паре без да је о томе икоме положио рачуне – зашто је он заштићенији од других?

  Има ту хиљаде питања.
  И зашто се ниједна власт од рата наовамо није озбиљно, свеобухватно и систематски бавила питањима ратних злочина? Све досад је рађено стихијски, површно, нестручно – и управо због тога нам се и данас дешавају овакве ствари и којекакви Каргановићи нам „истражују“ нашу муку.

  На крају – Ово што је Каргановић понудио у свом тексту никако није одговор на сасвим легитимно питање – на шта си потрошио паре?

 2. bitno je da ovi crveni sjasu..inace ce vas placenici poput ovog ustase karganovica juriti po ulici prosipajuci sumanute ideje o andricgradu, cuvaru srpske, investicijama..samo im dajte glas, necete smjeti izaci iz kuce jos malo kad love nestane a biznismeni postanu nervozni.

 3. poruka administraciji Frontala

  bilo bi zgodno da kod ovakvih tekstova koji se nadovezuju na druge clanke, date pri dnu stranice link prethodnog clanka na koji se ovaj odnosi (vezani tekst)

  u konkretnom slucaju bi se ispod ovog teksta nasao Cavicev odgovor na prvobitno pisanje ovog tipa, a u Cavicevom odgovoru bi se ispod teksta nasao prvobitni clanak doticnog Karganovica

  lakse bi korisnicima bilo pratiti

 4. Puna mi je ona stvar ovakvih lažnih patriota poput ovog Karganovića.
  Gdje si ti američki pravniče bio u toku rata? Ja sam se borio po rovovima bez ikakve novčane nadoknade dok si ti sa svojim američkim prijateljima ispijao viski. I sad si se ti našao da otkrivaš pravu istinu o Srebrenici , ali za dobru lovu. U maniru revolveraša sa divljeg zapada napadaš svakoga ko se usudi da te pita gdje je potrošen novac koji od nas dobijaš. Ako su ti ruke i obrazi čisti izvoli i kaži nam gdje su pare. Ne trebaš to reći Čaviću … reci to nama svima , jer to su naše pare.

 5. За све оне злобнике и пљуваче Драгана Чавића који га стално повезују са Сребреницом, изволите господо линк са гостовањем ВАШЕГ ВЕЛИКОГ ШЕФА који у интервјуу ФТВ ПРИЗНАЈЕ ДА СЕ У СРЕБРЕНИЦИ ДОГОДИО ГЕНОЦИД!
  http://www.youtube.com/watch?v=AXcvZsQTFko&feature=youtube_gdata_player
  Ово сви могу да пронађу на соц.мрежама!!!
  Нека се сада огласи кукавичје јаје Каргановић, и сви они пљувачи Чавића који за једини циљ имају да га што више оцрне. Боје га се зато што знају да ће их помести из Градске Управе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *