Караџић затражио ново суђење

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да његово суђење почне изнова и оптужио канцеларију тужиоца да стално касни у објелодањивању доказа одбрани, саопштено је из Трибунала.  Караџић сматра да је хашко тужилаштво, бројним кршењима обавезе објелодањивања доказа одбрани, допринијело непоштеном суђењу. "Почињањем процеса изнова, овог пута на прави начин, […]

понедељак, август 13, 2012 / 16:48

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је данас од Хашког трибунала да његово суђење почне изнова и оптужио канцеларију тужиоца да стално касни у објелодањивању доказа одбрани, саопштено је из Трибунала.

 Караџић сматра да је хашко тужилаштво, бројним кршењима обавезе објелодањивања доказа одбрани, допринијело непоштеном суђењу.

"Почињањем процеса изнова, овог пута на прави начин, једина је могућност да се обезбиједи поштено суђење", наведено је у поднеску Караџићеве одбране који је предат судијама Хашког трибунала.

Караџић истиче да му хашко тужилаштво није достављало све доказе и изјаве свједока прије почетка суђења, због чега није могао да се припреми за процес.

У поднеску се наводи да Караџић има право да буде упознат са документима тужилаштва прије почетка, а не током суђења, те истиче да је ријеч стотину хиљада страница докумената.

Због тога што тужилаштво није испњавало своје обавезе суђење је кренуло другим током, наводи исти извор.

Суђење је већ неколико пута одгађано како би се омогућило Караџићу да се упозна са документима које је доставило тужилаштво.

Суђење Караџићу почело је 2009. године, а доказни поступак Хашког тужилаштва окончан је у мају ове године. Одбрана оптуженог би са извођењем својих доказа требала почети у октобру.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *