Капетан Драган изручен Хрватској

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, на путу је из Аустралије у Хрватску гдје ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је аустралска влада. Он је јутрос предат хрватским полицајцима у ваздухопловној луци у Сиднеју. Васиљковић ће сутра стићи у загребачку ваздушну луку и отамо продужити на Жупанијски суд у Сплиту. Васиљковић, који […]

среда, јул 8, 2015 / 13:09

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, на путу је из Аустралије у Хрватску гдје ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је аустралска влада.

Он је јутрос предат хрватским полицајцима у ваздухопловној луци у Сиднеју.
Васиљковић ће сутра стићи у загребачку ваздушну луку и отамо продужити на Жупанијски суд у Сплиту.

Васиљковић, који је у Аустралији живио под именом Даниел Снеден, ухапшен је у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.

Капетана Драгана Хрватска тражи у вези с оптужбама за ратне злочине почињене у вријеме када је био командант у Крајини 1991. и 1992. године. Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.

Штрбац: Капетан Драган је невин

Свједок експерт Саво Штрбац сматра да су оптужбе неосноване и да је ова екстрадиција преседан, јер су њени детаљи познати јавности.

Саво Штрбац, предсједник Документационо информационог центра „Веритас“, који је испратио 47 изручења Срба Хрватској каже да су екстрадиције увијек тајне, из практичних разлога, а да је сада познат чак и број лета, преноси Спутњик.

„Могући су проблеми. У пратњи су увијек само два полицајца, може да се деси свашта, да неко покуша да изврши атентат на њега. Он је познат у свијету, за неког је позитиван, за неког негативан. Могуће је да његови пријатељи организују отмицу, могуће је да му у Загребу припремају ружан дочек шовинисти, фашисти, националисти, а има их колико хоћете“, каже Штрбац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *