Канађанин Вигинс први пик, Богдановић у Финиксу

Ендру Вигинс, Џабари Паркер и Жоел Ембид очекивано су изабрани са прве три позиције на НБА драфту, најбољем у последњој деценији. Најбољи Европљанин је Дарио Шарић (Филаделфија), изабран са 12. мјеста, а Јусуф Нуркић (Денвер) био је шеснаести. Српску четворочлану колонију предводи Богдан Богдановић (27, Финикс), а ту су и Никола Јокић (41, Денвер), Васа […]

петак, јун 27, 2014 / 09:25

Ендру Вигинс, Џабари Паркер и Жоел Ембид очекивано су изабрани са прве три позиције на НБА драфту, најбољем у последњој деценији.

Најбољи Европљанин је Дарио Шарић (Филаделфија), изабран са 12. мјеста, а Јусуф Нуркић (Денвер) био је шеснаести.

Српску четворочлану колонију предводи Богдан Богдановић (27, Финикс), а ту су и Никола Јокић (41, Денвер), Васа Мицић и Немања Дангубић (52. и 54, оба Филаделфија).

Упркос великој неизвјесности пред драфт редослијед изабраних у врху је био потпуно очекиван, па ће Вигинс у Кливленд, Паркер у Милвоки, а Ембид у Филаделфију.

Коментари стручњака говоре да се „танковање“ сезоне исплатило, јер су тимови које је лутрија извукла заиста добили врхунске играче, око којих може да се гради екипа.

Са једним од њих, Камерунцем Ембидом, играће добар дио онога што има наш регион, са Дариом Шарићем, првом АБА звездом, и тандемом из Меге Мицић – Дангубић.

Шарића је првобитно изабрао Орландо, али га је послао у Филаделфију у замјену за десетог пика, плејмејкера Пејтона.

Сличну судбину доживио је и Јусуф Нуркић, који је трејдован и прије него што је изабран, па га је формално одабрао Чикаго и одмах послао у Денвер, гдје ће му друштво правити Никола Јокић.

Богдан Богдановић је изабран у перспективни тим Финикса.

Међународни таленти обиљежили су у великој мјери драфт – први пик је Канађанин, тројица од првих 5, четворица од првих 8 и 10 од 30 најбољих рођено је ван САД.

Водеће питање је када ће у НБА завршити играчи са ових простора, јер је прилично вјероватно да ће већина, ако не и сва шесторица, преко Алтантика тек за годину или двије.

Први драфт који је водио нови комесар Адам Силвер имао је и емотивни моменат, када је лига „одабрала“ тешко обољелог Ајзеју Остина, који је морао да прекине каријеру неколико мјесеци прије него што је требало да изађе на драфт.

Детаље са драфта читајте на нашем блогу.
1. Кливленд – Ендру Вигинс
2. Милвоки – Џабари Паркер
3. Филаделфија – Жоел Ембид
4. Орландо – Ерон Гордон
5. Јута – Данте Ексум
6. Бостон – Маркус Смарт
7. ЛА Лејкерс – Џулијус Рендл

12. Орландо – Дарио Шарић > Филаделфија
16. Чикаго – Јусуф Нуркић > Денвер
27. Финикс – Богдан Богдановић
41. Денвер – Никола Јокић
52. Филаделфија – Василије Мицић
54. Филаделфија – Немања Дангубић

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *