Канада: Четири бебе излијечене од ХИВ-а?

Четири бебе рођене са ХИВ-ом наводно су излијечене од инфекције. Детаљи случајева из Канаде биће објављени овог мјесеца на АИДС конференцији у Мелбурну овог мјесеца. Открића у потрази за вакцином против сиде и нови методи лијечења људи са ХИВ који имају и пратеће инфекције попут хепатитиса Ц и туберкулозе, такође би требало да буду представљени. […]

понедељак, јун 30, 2014 / 22:09

Четири бебе рођене са ХИВ-ом наводно су излијечене од инфекције.

Детаљи случајева из Канаде биће објављени овог мјесеца на АИДС конференцији у Мелбурну овог мјесеца.

Открића у потрази за вакцином против сиде и нови методи лијечења људи са ХИВ који имају и пратеће инфекције попут хепатитиса Ц и туберкулозе, такође би требало да буду представљени.

Канадска дјеца које су родиле мајке заражене ХИВ-ом, добила су високе дозе три антиретровирална лијека у првим сатима после рођења.

Вирус, који је био присутан на рођењу, касније није детектован.

Случајеви су се догодили после такозване "бебе из Мисисипија" која је прошле године представљена као први потврђени случај изљечења од ХИВ.

Њена мајка, која је на самом порођају открила да је ХИВ позитивна, пропустила је уобичајене третмане спречавања преношења вируса на дијете.

Беби је дат агресивни третман три лијека 31 сат по рођењу. Лекари Медицинског центра Мисисипи изненадили су се када су открили да вирус није присутан у бебином организму 29 дана касније.

Антиретровирални третмани обично вирус чине успаваним, али дијете је касније у потпуности престало да користи лијекове, а ХИВ се није вратио, што је дало нову наду да лијечење непосредно по рођењу или добијању заразе може бити спасоносно.

Говорећи о последњим случајевима, др Ери Битнун из Болнице за дјечје болести у Торонту упозорио је да је прерано тврдити да су његови мали пацијенти излијечени.

За разлику од бебе из Мисисипија, четворо канадске дјеце и даље примају лијекове и не зна се да ли би се вирус вратио, уколико би лијечење било прекинуто.

Оно што им представља највећу бригу је што је пето дијете инфицирано ХИВ у Канади, чији је вирус такође у почетку био непримјетан, у трећој години престало да прима терапију, што је изазвало компликације и ХИВ се вратио. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *