Какви су кад им ни Туђманов Србин није довољно добар?

Чланови Аутохтоне Хрватске странке права (АХСП) протестовали су данас испред сједишта Српског народног вјећа (СНВ) у центру Загреба, а на протесту је запаљен примјерак недељног листа српске националне мањине „Новости“.

субота, септембар 2, 2017 / 20:18

Иначе Новости су крајње прохрватска новина, која има по који лист на ћириличном писму, али је углавном његова уређивачка политика „Пуповска“, односно таква да сасвим одговара свим хрватским властима, које га и плаћају. Но, некима ни то није доста.

На протесту је учествовало око 20 припадника АХСП-а, а истицани су слогани „За дом спремни“ и „Зауставили смо вас 1991, зауставићемо вас опет“, преноси Хина.

Предсједник те непарламентарне странке Дражен Келеминец је на протесту запалио примјерак недјељника „Новости“, који издаје СНВ, рекавши да је СНВ позивао на подметање пожара у Хрватској у јеку туристичке сезоне.

„Дошли смо испред сједишта СНВ-а Милорада Пуповца да би се супротставили њиховој великосрпској политици у Хрватској, зауставили смо их 1991. зауставићемо их и сада“, изјавио је Келеминец на протесту.

Келеминец је позвао хрватског премијера Андреја Пленковића да не забрањује поздрав „За дом спремни“, истакавши да су уз њега многи бранитељи дали животе за Хрватску.

„Ако забрани у демократској држави домољубни поздрав, којим се каже да си спреман бранити свој дом и Домовину, онда је Пленковић увео диктатуру, укинуо демократски систем и учинио од Хрватске тоталитарну државу“, казао је Келеминец.

Поручио је Пленковићу да је то „опасно“ и за њега и његову странку и за оне које подржавају.

Такође је казао да се из хрватског буџета издваја новац за подизање „четничких споменика“.

„Ако ви скинете плочу ХОС-а (Хрватских одбрамбених снага у Јасеновцу с усташким натписом ‘За дом спремни’), ми ћемо скинути све четничке плоче по Хрватској и четнички споменик у Србу“ (у спомен на антинацистички устанак 1941), рекао је Келеминец.

Лидера Срба у Хрватској Милорада Пуповца оптужио је да добија милионе куна из хрватског буџета, а онда иде у свијет и тврди да је Хрватска „геноцидна, фашистичка и усташка држава“.

Протест је пратило око 20 новинара, а обезбјеђивало око два пута више припадника интернвентне полиције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *