Каква је то Хрватска држава, кад јој је и Пуповац превише Србин…

Самостална демократска српска странка (СДС С) осудила је данас скуп испред њених просторија у центру Загреба, током кога су окупљени узвикивали усташки поклич „За дом спремни“, назвавши га „демонстрацијама опасних намјера“.

недеља, децембар 18, 2016 / 21:46

Самостална демократска српска странка (СДС С) осудила је данас скуп испред њених просторија у центру Загреба, током кога су окупљени узвикивали усташки поклич „За дом спремни“, назвавши га „демонстрацијама опасних намјера“.

Како се наводу у саопштењу СДС С, то представља поруку екстремне проусташке деснице опасну за председника СНП Пуповца, као и за српске институције у Хрватској.

Странка је изразила подршку председнику Српског народног већа и председнику Главне скупштине СДС С и њеном посланику у шестом мандату Милораду Пуповцу.

"Увреде, претње, позиви на одузимање држављанства и протеривање из земље, као и усташки поздрав ‘За дом спремни’ и стварање атмосфере мржње и линча према Пуповцу, представља не само најгрубљу повреду демократског политичког плурализма и националне равноправности као темељних вредности Устава Републике Хрватске, већ и подстицање на насиље и мржњу по етничкој и политичкој основи, а што је и Уставом и законом забрањено и представља казнено дело", саопштила је СДС С.

Из те странке су, такође, затражили да се њиховим посланицима у парламенту омогући сигурност и несметан рад.

"Тражимо да се и институцијама српске мањине омогући да у миру и сигурности обављају своје активности које су базиране на позитивном законодавству Републике Хрватске и од интереса су, како за мањинску заједницу, тако и за друштво у целини", пише у саопштењу.

Најмање пет демонстраната ухапшено је због тог протеста, међу којима је и челник Аутохтоне Хрватске странке права (АХСП) Дражен Келеминац, који је претходно испред просторија СНП у Загребу са окупљенима узвикивао "За дом спремни".

Хрватски портал Индеx.хр наводи да је Келеминец ухапшен након узвикивања тог усташког поздрава.

Остали су приведени због вређања полицајаца, а један од њих је током гурања са полицајцима извукао шрафцигер, па је приведен због напада на службено лице.

Протест је одржан због закључка одбора хрватског Сабора о уклањању спомен плоче за погинуле припаднике ХОС-а, на којој је писало "За дом спремни", недавно постављене у Јасеновцу.

Међу окупљенима су били Келеминец и глумац Божидар Алић, који су тражили да се председнику СНВ и потпредседнику СДС С-а Милораду Пуповцу укине имунитет. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *