Каква држава, такав и народ

Небојша Вукановић у новој колумни креће од појединачног проблема, а исходиште поново проналази у нашем вођству. У селу Волијац поред Требиња непознате особе поскидале су металне пречкице, тзв "дијагонале" са нисконапонских стубова, што је проузроковало рушење стуба и далеководне мреже. Сличне ствари недавно су се догодиле и у близини бране "Горица", у Поповом пољу, а […]

недеља, децембар 2, 2012 / 19:45

Небојша Вукановић у новој колумни креће од појединачног проблема, а исходиште поново проналази у нашем вођству.

У селу Волијац поред Требиња непознате особе поскидале су металне пречкице, тзв "дијагонале" са нисконапонских стубова, што је проузроковало рушење стуба и далеководне мреже.

Сличне ствари недавно су се догодиле и у близини бране "Горица", у Поповом пољу, а Електрохерцеговини причињено је више од 100 000 марака штете.

Скидајући металне дијагонале ситни криминалци могу да зараде највише 50 марака, а један стуб са постављањем кошта око 50 000. У Електро-херцеговини су покушали да постављањем нових навоја и појачаном контролом спријече крађе, али напори нису уродили плодом.

"Почели смо стављати навоје који немају главе и не могу се ошарафити са стуба, али лопови долазе са малим покретним сјекачима и на лицу мјеста сијеку лим. Покушавамо на разне начине да заштитимо имовину, али су лопови често један корак испред нас. Ми покривамо велику и ријетко насељену територију и нисмо у могућности да платимо стражара који би чувао сваки стуб, далековод и трафостаницу. Надамо се да ће нам држава помоћи јер је штета огромна" истиче Мирослав Чихорић, руководилац требињске Радне јединице Електро-херцеговине.

Након последњег квара насеље Иваница и већи број села у Требињској шуми остало је дуже времена без струје, а питање је да ли ће бити уништена зимница и месо у замрзивачима и колика ће штета бити причињена. Лопови се не обазиру, и за тридесетак марака личне користи спремни су да другима нанесу и неколико стотина хиљада марака штете. Овај, као и недавни случај када су непозната лица безобзирно пролила и уништила 14 000 литара вина угледном требињском винару Стеву Поповцу и многи други примјери показују колико је друштво морално посрнуло.

Колективни дух готово да не постоји, а као хијене и предатори у пустињама, за тривијалне личне потребе спремни смо уништити све око себе и другима нанесемо велико зло. Постали смо саможиви, отуђени, похлепни…

Многи ће рећи да је то посљедица тешке економске ситуације, велике кризе, сиромаштва… Ја ипак мислим да су узроци много дубљи, и да је узрок свих проблема свеопшта анархија и безвлашће у цијелој држави. Они који су на челу државе понашају се слично ситним лоповима из Требиња, само они носе маске и рукавице па се и не примијете на први поглед. Наши државници и политичари спремни су уништити народ и државу зарад ситних личних интереса, а доказа за то је много.

Политичари су у приватизацији свјесно покрали и уништили комплетну привреду, и друштву нанијели много већу штету од пада далековода, а да ниједан њихов пријатељ и тајкун није позван на одговорност јер је десетине хиљада радника остало без посла.У не тако давној прошлости многи "државници" били су спремни на разне "реформе" и пристајали су на уцјене високог представника и међународних утицајних кругова како би заштитили своје функције, богатство и бројне привилегије. Умјесто да граде и јачају државу, наши политичари распродају природна богатства, узимају кредите и воде нас у ропство, на сумњив начин дају концесије странцима као да се ради о њиховој очевини.

Док већина грађана гладује и гледа како ће да преживи, они праве луксузне зграде од 200 000 000 марака, возе скупа возила, депонују новце у Швајцарској, Кипру и Њемачкој, купују раскошне виле по Шпанији, Кипру, Београду, Аустрији… Е управо они, који су грађанима дали примјер како се отима, краде и уништава, су највећи кривци што је оборен далековод у Пововом пољу и Волујцу, што је винару проливено вино, и што се продавнице у Требињу закључавају са првим мраком како би се заштитиле од маскираних разбојника. Народ се увијек угледао на своје вође, и зато не треба да нас чуди што је све више ситних лопова и разбојника на улицама.

Док је покојни краљ Петар Карађорђевић заједно са војницима јео са истог казана и на старом коњу прешао преко Албаније у Грчку, ниједан Србин није упао у туђи грчки маслињак и виноград како би се нахранио и преживио. На хиљаде наших предака је поносно умрло од глади, али нас нису осрамотили. Није им било пуно тешко да буду достојанствени јер су само гледали у скромног Чика Перу, како су од милоште звали краља Петра, који је на издахнуо на Опленцу у старом болничком кревету у закрпљеним вуненим чарапама. Тек када поново будемо имали таквог вођу, који ће да да личним примјер народу да га слиједи, можемо очекивати да нестану и ситни лопови и преступници са улица.0 КОМЕНТАРА

 1. Ovo je lijepo ali ja bih volio znati sta Nebojsa misli o prijedlogu budzeta? Kontam da bi pored ovakvih opsteprihvatljivih i nimalo rizicnih tekstova valjalo pisati i o konkretnim stvarima oko kojih postoje dvojbe i dvoumljenja.

 2. Ovo je lijepo ali ja bih volio znati sta Nebojsa misli o prijedlogu budzeta? Kontam da bi pored ovakvih opsteprihvatljivih i nimalo rizicnih tekstova valjalo pisati i o konkretnim stvarima oko kojih postoje dvojbe i dvoumljenja.

 3. Деценије и деценије системског упропаштавања нашег народа, морално и на сваки други начин, су дале резултате које сада гледамо.

  Још имамо шансу!

 4. “као хијене и предатори у пустињама, за тривијалне личне потребе спремни смо уништити све око себе и другима нанесемо велико зло. Постали смо саможиви, отуђени, похлепни…“

  Prije bilo kakve rasprave,dali iko pouzdano zna ko cini ovo?
  Jeli to neki lokalni Srbin ili neki “komsija“sto moze lijepo usetati iz zapadne Hercegovine u raditi ono sto je navedeno u gornjem tekstu.

  Sto se politike i politicara tice i “jacanja drzave“…o kojoj mi to drzavi pricamo?
  Ako pricamo o BiH sa glavnim gradom koji nam ionako sise krv i odnosi sve od nadleznosti entiteta do nasih novaca preko uvoznickog lobija onda ne vidim da jacenje te tzv.BiH moze sta dobra donijeti narodu koji zivi u Srpskoj.
  A ako pricamo o Srpskoj,treba prvo utvrditi koji su to mehanizmi uopste za jacanje Srpske a bez odlivanja novca van(ne mislim samo na Kipar i Svajcarsku).

  Ili….
  Sta se predlaze?Ukidanje entiteta pa ce onda “sve da procvjeta“Srpske lopove pozatvarati“ a ovi drugi……pa o njima cemo drugom prilikom….ko dobri stari Hag.
  Oce k*** procvjetati…

 5. Samo prije bilo kakvog pres***nja tipa “treba cistiti u svom dvoristu“,svima postavljam pitanje,sta je bilo ko kao individua ucinio u svom selu,gradu,sredini itd…
  Dali je iko prijavio porez,dali je prijavio imovinu,placa li porez za oruzje.Dali je iko prijavio policajca koji je htio da se “dogovori“ i manite me isto patetike tipa “ja cu platiti porez kad lopovi plate“

 6. @jahac
  Изазиваш на дискусију, а одмах у старту покушаваш да разоружаш могућег коментатора. Али покушаћу да ти одговорим.

  Основ сваке стабилне државе су компактне и стабилне породице, основ стабилне породице је чињеница да та породица има приходе од којих може подмирити основне потребе, а и мало шире…
  Основ задовољења основних прихода је да одрасли чланови породице имају посао, поштен посао…
  Дужност Власти, ма каква она била, је да одраслим члановима породице обезбиједи шансу за остварење основних потреба. Итд… можемо овако до сутра…
  Шта ради ова власт? Ако неко пронађе начин да без обзира на тешку материјалну ситуацију обезбиједи себи и својој породици посао, они долазе да га „рекетирају“ или има другу могућност да постане „члан и стави чарапу на главу“…
  Када некога од малена учиш да је лакше „снаћи се“ него зарадити и да онај ко је украо, није украо него „снашао се“… онда је логично да кад одрасту виде само колико је он стрпао у џеп, а какве посљедице његова дјеловања остављају… није важно…

  ПС. Као и увјек, јако добар текст….

 7. Jahacu, kuca u koju domacin raskucava, iznosi stvariiz kuće i rasprodaje, prodaje njive i šume, rudnike i vode,a pare stavlja u svoj dzep, dok mu ukucani nemaju sta da jedu,hoda okola i pozajmljuje uz ogromne kamate, dok mu ukućani nemaju para ni da se liječe …. je osudjena na propast, ma čija ona bola. Kuca je srpska, i koliko god nama bilo tesko i zao, koliko god mi krivicu prebacivali na komsije,glavni krivac smo mi sto domacina nismo mijenjali, sto ga nismo lijecili , a bolestan je, sto ga nismo vezali u lance, a za vezanje je. Pustili smo ga da nas sve unisti, da nam se kuća uruši i srući, zato mi nije žao ni kuće, ni nas. Jebem i kuću, i nas.

 8. novo_vrijeme, 03.12.2012. 07:53:42
  Nacelno se mogu da slozim.
  To je ona neka postkomunisticka idilicna slika drzave u kojoj bih rado i ja zivio.
  Medjutim zelje su jedno a stvarnost je nesto drugo.
  Koja to drzava danas u svijetu ima “duznost“da nekome omoguci sve nabrojano?Ko ce meni ili bilo kome naci posao ako to ne ucinim sam?

  Da neko ne shvati pogresno.Ne kritikujem autora i tekst je dobar,samo kazem da trebamo ponekad krenuti od samih sebe.

  Treba vrsiti pritisak na vlast i to na sve moguce nacine i izmedju ostalog i kritikom ali takodje treba sprijeciti zloupotrebu kritike i cinjenja usluge nekom drugom lopovu.
  Vise puta sam imao priliku da primijetim da su kriticari cesto gori od onoga sto se kritikuje i to me pojede.(mislim na neke obicne ljude iz moje blize okoline)

  Takodje ne podnosim tzv.“ciljanu“ kritiku,kao sto su nakon II svjetskog komunisti ukazivali na pogreske rojalista i vice versa.

  Nama treba jedinstven front koji bi trajnije rijesio status Srpske i njenog naroda.Pod ovim statusom mislim i na politicki,ekonomski i bilo koji sto se tice naseg naroda.Smatram da selektivnim pristupom rjesavanja problema nece nista postici.
  Nemamo nacionalnu politiku(nista novo),nemamo jednistvenu ekonomsku strategiju.(takodje nista novo) a zakoni su nam katastrofa.
  Sve to podrazumijeva korjenite promjene ali bez djelovanja ljudi u tom smijeru,mozemo ovako naprdjivati se dan noc.

  Ima li ko snage da pokrene partiju koja bi imala sljedeci program;
  -Razdruzivanje od BiH
  -Napustanje koncepta vezanja nacionalnog interesa sa ulaskom u EU
  -Revizija zakona ,posebno zakona i sprovedbe privatizacije.
  -Istraga porijekla imovine,kao i adekvatno oporezivanje iste.
  -Razvoj sela,poljoprivrede kao i zastita domacih proizvodjaca posebnim rezimom carina.

  Kad nesto slicno neko pokrene,glasam…dotad,sve je ovo supljak…sjasi kurta da uzjasi murta.

 9. Svaka cast Nebojsa na tekstu.Zao mi je sto te nisam vidiou Trebinju kada sam bio prije petnaestak dana ali svakako cu da te licno potrazim i upoznam,da popijemo kafu u prelepom Trebinju.Ja sam odavno govorio da se u ovoj zveki zvana RS krade na svakom mjestu i svako krade u skladu sasvojim mogucnostima i okolnostima a da zato ne odgovara.Nazalost ova kradja na dalekovodima je mogla imati posledice i po ljudske zivote.Ali narod se ugledao na rasipnike i kriminalce iz vrha vlasti pa veli da i obican covjek mazne nesto barem da prezivi kad drzava tj.privatna prcija grupice ljudi ne cini nista da ljudima obezbedi barem koru hljeba.Dok vlast ne natjeramo da se domacinski ponasa i vodi brigu o ljudima kojima je ugrozena egzistencija takvih primjera ce biti jos vise a daj boze da ljudi ne stradaju.Ima boga i tim vlastodrscima ce to sve biti naplaceno i to sa kamatom.Kada se izgube moralne i ljudske vrijednosti jednog naroda onda taj narod nema svoju buducnost.Zalosno ali istinito.

 10. Небојша је постао политичар,нажалост…

  Овој проблематици треба прићи са посве друге тачке гледишта.Какав народ,такви политичари,а таква и држава.
  Код нас ко да су политичари пали са неба и заузели фотеље и функције.Ми смо их бирали,долазе из нашег друштва,нас представљају…слика и прилика нас самих.

  90% људи ће рећи да би на функцији „крало“,само не би колико ови краду.95% људи ће рећи за оног ко савесно обавља свој посао да је добар,поштен и слично,али да је будала.

  Ми смо,шта год лично мислили,махом заостало,неписмено,пасивно друштво.Као такви,кројимо сваку сферу друштва,па и политичку,наравно.

 11. Život na ovim prostorima zahvaljujući lopovima je doveden do stadija gdje je individualni čin očajnika jedino moguće rješenje.
  Spremite se na puno gore stvari,ovo su još uvijek tehnički problem.
  Ćuti,dobro je………Ma znaš ti koje on…………Stranački kadar…………..Nema veze što nema plate,važno je da radiš i ostale svakodnevne mantre i krčanje stomaka su sjajna kombinacija za izlazak na ulicu.Ali šta ćeš narod nema muda,ima mudovane,savjetnike,gender centre i talente.
  Okasti u šake,jebem mu miša!!!!!!x-(

 12. “Док је покојни краљ Петар Карађорђевић заједно са војницима јео са истог казана и на старом коњу прешао преко Албаније у Грчку, ниједан Србин није упао у туђи грчки маслињак и виноград како би се нахранио и преживио.“

  Ово је кључна реченица. Али како из ње извући поуку?

  Комунисти су ту исту, народу драгу, успомену покушали примјенити и на Тита. Док смо у читанкама читали о Брозовој хуманости и скромности, у стварном животу он је био највећи хедониста на свијету. Народ је и поред силних доказа о расторшности вјеровао у школске приче о његовој скромности. На тој дволичности васпитаване су генерације и генерације. Код народа је нестало свијести о општем интересу, поштење је исмијавано, честитост потцјењивана. И нда нам се деси рат у којем смо видјели разбојничке СДС-хорде које нису правиле разлику пљачкају ли “наше“ или њихове“. Ту су се показали као највећи мултиетничари.

  Ово о чему пише Небојша су посљедице. А ја бих да разговарамо о узроцима.

 13. Orozu da , sa dosta se ovog s tobom slazem. Dao si ratnu pljackasku dijagnozu, i stao. Sta bi poslije rata, pa sve do danas. Ne opravdavam, daleko od toga, ali u ratu nije bilo pravne države, i lopovi su se zaklanjali iza toga. Očekivao sam da će se u miru sankcionisati lopovi i pljačkaši, ali oni nam postadoše vodje, pa kad pokradose sve iz budžeta, rasprodaju zemlju i prirodne resurse, zadužuju nas i sve do poslednjeg feninga uzimaju sebi. Doveli su nas do privrednog, ekonomskog, moralnog sunovrata i kolapsa. Simo , dabome podji od sds-a, a zavrsi sa ovom bandom. Ne izostavljaj nikoga, jer nisu zaslužili. Svete bandere, a vodji igokeina lopta u grlo bijelo, pjevacko.

 14. Симо П. Ороз, 03.12.2012. 11:03:24
  “Док је покојни краљ Петар Карађорђевић заједно са војницима јео са истог казана и на старом коњу прешао преко Албаније у Грчку, ниједан Србин није упао у туђи грчки маслињак и виноград како би се нахранио и преживио

  “на старом коњу “

  Ma i taj Pero je izgleda bila neka budala.
  Kako ono ide nesto kao;
  Pici Merdzo preko Trebavica i on vozi Rasu Karadzica..
  ,tako nesto…
  Et,ostala ja makar pjesma a Pero jadni nema ni pjesme.
  Bila bi malo cudnovata;

  Ide Pero preko Albanije
  i on vodi svoje divizije;

  Nesto jasi niko nezna sta je
  jal je zdrijebe jal kobila stara…

  Ide Pero preko Albanije;
  jasi kljuse i jeste i nije.

  Aj sad ti uporedi ove dvije pjesme.Evo sad ce nam cak i Ramus Hare-Rammstein objasniti da je bolji merdzo.
  A sto se Joze kurvara tice,on je na jos visem nivou,poput bozanstva.Ko Marija kad je zacela bez grijeha,tako i on u “jeku revolucije“klepa djecu a da nije j***
  A Srbe je kako cujem streljo ako bi se ko “oceso“o kakvu snajku.
  Ovi Pomoravci nijesu ni znali sta je maslina,inace bi je ubrali.Znam ja nas…

  Nego poenta cijele price je da ne smijemo imati duple standarde.Ako osudjujes branje maslina ili u ovom slucaju pocincanih vinklova,nekog se ipak mora i streljati i pokazati da riba smrdi od glave a ne od repa.
  Kladim se da vinklove otkupljuje nacelnik MUP-a,posto ne mnogu uci u trag
  P.S.Ramus je malo ma(H)muran,sa’ce on da se javi,cim se “popravi“sa nekom brljom i ukljuci hik…top

 15. “Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija – to je zbir svih nas.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *