Како се родила нова планета

Међународни тим астронома на сјеверу Чилеа имао је срећу да уживо прати настанак нове планете, условно речено пошто је свјетлости послатој са тог мјеста требало 335 година да стигне до нас. Кроз супер-телескоп научници ЕСО-а уочили су велику куглу плина и прашине како кружи окок оближње звијезде назване HD100546. Фотографија која се у рекордном року […]

недеља, март 3, 2013 / 08:09

Међународни тим астронома на сјеверу Чилеа имао је срећу да уживо прати настанак нове планете, условно речено пошто је свјетлости послатој са тог мјеста требало 335 година да стигне до нас.

Кроз супер-телескоп научници ЕСО-а уочили су велику куглу плина и прашине како кружи окок оближње звијезде назване HD100546.

Фотографија која се у рекордном року проширила интернетом приказује протопланету величине Јупитера, а добијене информације могле би да имају велики утицај на данашње схватање настанка планете.

„До сада смо рађање планете приказивали искључиво користећи рачунарске симулације. Уколико докажемо да је ово чему смо присуствовали заиста било рађање планете, по први пут бићемо у стању да пратимо тај процес од самог почетка“, изјавио је вођа тима Саша Куанз са Института ЕТХ у Швајцарској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *