Како Руси виде Српску

Рус Антон Саричихин велики је словенофил а међу словенским народима Срби су му нарочито драги. Чест је гост Републике Српске те је на свом сајту „Руска историја“ земљацима представио утиске са путовања кроз источни дио Српске.  Превод његовог текста о Фочи преносимо без корекција. Фоча је градић у аутономној области Република Српска. Налази се у […]

субота, март 22, 2014 / 21:26

Рус Антон Саричихин велики је словенофил а међу словенским народима Срби су му нарочито драги. Чест је гост Републике Српске те је на свом сајту „Руска историја“ земљацима представио утиске са путовања кроз источни дио Српске.

 Превод његовог текста о Фочи преносимо без корекција.

Фоча је градић у аутономној области Република Српска. Налази се у сјевером дијелу Херцеговине, на обали ријеке Дрине. У градском насељу живи дванаест хиљада људи. Фоча је чувена по својим природним знаменитостима. 

Oколина Фоче је сјајно туристичко подручје. У овом крају постоји прекрасно сплаварење у оквиру центра планинског туризма – Националног парка Сутјеска. У општини Фоча налази се Маглић, највиша кота у Републици Српској (2.386 метара).

Љети у Фочу долази велики број љубитеља сплаварења. Дрина је савршена за поштоваоце овога спорта.

Туристичка организација налази се у центру града. За сва питања која су везана за туризам, можете се обратити на том мјесту.  Радници говоре српски и енглески језик, али постоје водичи који познају руски језик. Туристичка организација радним данима послује до 16 или 17 часова. 

До Фоче је могуће доћи аутобусом који из Београда до Фоче путује око седам часова. Држављанима Русије и Украјине није потребна виза за Босну и Херцеговину. 

На стајалишту у Устипрачи вјероватно вас очекује пресједање у други аутобус (о томе се посавјетујте са возачем аутобуса). 

(Опаска преводиоца: од успостављања мира у БиХ, Устипрача представља мјесто на коме се дословце прекида аутобуски саобраћај у горњем Подрињу. Већина аутобуса и данас (2014.) путује до Устипраче, те наставља пут ка Вишеграду, изостављајући Босанско-подрињски кантон Горажде а самим тим и Фочу. Истовремено аутобуси који путују директно у Фочу углавном саобраћају цестом од Источног Сарајева преко Миљевине до Фоче, о чему аутор говори у наредном пасусу.)

Такође, у Фочу можете доћи из Источног Сарјева (Босна). У том случају пут траје око сат и тридесет минута, или, из црногорских градова Будве, Подгорице, Тивта и Херцег Новог. 

Са руског превео В. БеатовићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *