Како Радио Ватикан извјештава о нападу на српске богослове?

Епископ бачки Иринеј сматра да је у извјештају Радио Ватикана о догађајима у Кистању у којем је наведено да су српски богослови „добили оно што су тражили“ кориштен антихришћански говор мржње у којем одзвањају ријечи лажи и клевете против српског народа и Српске православне цркве. Епископ Иринеј истиче како би ријечи изговорене 18. марта, уочи […]

субота, март 23, 2013 / 13:46

Епископ бачки Иринеј сматра да је у извјештају Радио Ватикана о догађајима у Кистању у којем је наведено да су српски богослови „добили оно што су тражили“ кориштен антихришћански говор мржње у којем одзвањају ријечи лажи и клевете против српског народа и Српске православне цркве.

Епископ Иринеј истиче како би ријечи изговорене 18. марта, уочи инаугурације папе Фрање у емисији Радио Ватикана на хрватском језику, биле невјероватне да нису стварно изговорене.

"Више је него очигледно да је посреди срамна подметачина неког из хрватске секције Радио Ватикана, а можда и читаве те секције. Да ли се размахао неко из старе, фосилне дружине усташоидних бојовника, од којих се неки окупљају и око Завода Светог Јеронима у Риму, или је узаврела јуначка домољубна крв у жилама неког од њихових млађих следбеника", пита епископ Иринеј.

Он додаје да је за то одговорна установа која је "таквим живописним ликовима омогућила да радио-таласе користе за свој говор мржње".

У саопштењу епископа Иринеја, објављеном на сајту СПЦ, наводи се да то није "мала мрља и срамота у оквиру свечаности инаугурације новог поглавара Римокатоличке цркве и да је тиме ударен шамар и новоизабраном папи Фрањи".

За исправку Радио-Ватикана од 21. марта под насловом "Црква је против свих облика насиља", епископ Иринеј каже да је још срамнија.

"Они ни тада не знају ко је у име српског патријарха био изасланик на папиној инаугурацији. Кажу да су то били митрополит Јован и владика Лаврентије, а био је митрополит црногорско-приморски Амфилохије", додаје епископ Иринеј.

Према његовим ријечима, у тој исправци и даље се правда напад на православне богослове из манастира Крке с тим што клеветничку хајку уздижу на виши ниво и ударају не само на неименоване српске епископе већ и на владику Николаја.

У емисији Радио Ватикана на хрватском језику напад на српске богослове у Кистању окарактерисан је као "вербални деликт". "Заправо је све повезано са српским изазивањем било кад је ријеч о ћирилици било кад се неки српски богослови напију, па изазивају у Кистањима. Кад добију оно што су тражили, онда је то одмах мржња, али изазивање мржњом, није мржња. И опет су жртве Срби", наведено је у тој вијести од 18. марта.

Неколико млађих особа из Кистања у недјељу, 17. марта, напало је осам ученика Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крки. У нападу је повријеђено шест богослова од којих један теже. Шибенско-книнска полиција утврдила је да је ријеч о злочину из мржње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *